Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk grafik och måleri med kamera

I Ahlbergshallen visas grafik från Trondheim och i Fanbyn tar Wictoria Boije ut svängarna.

Ahlbergshallen

Våra grannar från Trondheim, Lademoens konstnerverksteder (LKV) ställer ut med initiativ och inbjudan från Östersunds kollektiva grafikverkstad där Gunnel Lundholm är ordförande. Tanken är att det ska mynna ut i ett samarbete som kan utvecklas till gemensamma workshops och konstnärssamarbeten över gränserna. Östersunds grafiska sällskap ska sedan ställa ut på Babel i Trondheim som är LKV:s galleri. Ordförande Per Formo (LKV) sammanfattar utställningen på Ahlbergshallen som viktig för deras 38 medlemmar.

De ses ofta i ateljén men har mest utställningar på andra platser, att få sammanstråla med 12 stycken andra medlemmar och arbeta ihop tillhör ovanligheten. Den grafiska tekniken är det gemensamma temat och kärnan. I utställningen på Ahlbergshallen finns många olika grafiska tekniker. Allt från traditionellt till mera experimentellt.

I Anne-Tove Huses verk "Samling III" och "Eggsamling" finns äggets form i en ram. Per Formos grafik är ren, de enkla linjerna, där färgen skapar laddning, gör sig fint på affischen och väggarna. Uppe i rummet ligger en fiberduk på golvet där en bil kört fram. Den ger det annars svårhängda rummet form och rörelse. Märit Aronsson, med rötter från Ås, ställer ut tre stycken stora bilder i blått, gult och rött. Verken har en öppning av andra världar i sig och gör att man får en skulpturell 3D- effekt. Missa inte att se denna fina väl komponerade utställning av våra grannar i Trondheim.

Utställningen pågår till och med 3 augusti.

Riksdagsmannagården

Fotoutställningen i Fanbyn som ligger på egna gården och galleriet The Secret Garden är en del i många andra projekt som Wictoria Boije driver på hemmaplan. Då jag besöker utställningen är det öppen visning då trädgårdsintresserade kan få ströva fritt i hennes trädgård som är uppbyggd med stigar som man kan vandra runt på. Man kan säga att Wictoria tagit ut svängarna och skapat sin egen oas i stil och önskemål. Fotograferandet började genom en kurs i Östersund men hon har tidigare gått på Ållsta folkhögskola i tre år. Nu beskriver hon det som att hon målar med kameran. När jag stiger in på galleriet syns trädgårdsintresset även i utställningen. Ett träd med kottar och en fontän med rök skapar stämning. Hon har arbetat upp en fond och arrangerat likt en scenograf och fotograferat med ljuset. Dessa bilder skildrar kvinnor och stilleben. Det är intressant på ett kitschigt sätt, precis som i trädgården lånar och inspireras hon av många stilar. Det andra rummet är mera dokumentärt och visar springmeet 2014 med motorfordon. Fokus ligger nära och perspektivet underifrån.

Det är spännande att se en person som vågar gå sin väg och bryta mot konventioner och stilideal. En utflykt rekommenderas till den lugna och mysiga delen av sydöstra Jämtland.