Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrvidden får inte riva Centralpalatset

Detaljplanen medger ingen rivning av Centralpalatset. Därför kommer tjänstemännens förslag till miljö- och samhällsnämnden mest troligt att bli ett nej till rivningsansökan.

Den 22 oktober skickade Norrvidden in en rivningsansökan till Östersunds kommun. Företaget vill få riva den brandhärjade fastigheten på Prästgatan i centrala Östersund. Orsaken till att Norrvidden vill få riva huset är de omfattande mögelangrepp Som upptäckts i fastigheten. Det normala ifall någon lämnar in en rivningsansökan i ett område där detaljplanen inte medger rivning är att samtidigt redogöra för vilket ersättningshus som ska uppföras, men det har Norrvidden inte gjort.

– Detaljplanen tillåter inte rivning, säger Svante Freij, bygglovarkitekt på Östersunds kommun.

Tjänstemännen på kommunen arbetar just nu med att bereda Norrviddens ansökan om att få riva Centralpalatset. Ärendet kommer att behandlas på något av de två närmaste mötena i miljö- och samhällsnämnden. Svante Freij arbetar med det tjänstemannaförslag som politikerna kommer att ta ställning till.

– Det blir ju svårt att skriva att de får riva, när det står i detaljplanen att det inte får rivas, säger Svante Freij.

• Ska man tolka det som att det kommer att bli ett nej till Norrviddens rivningsansökan?

– Ärendet är inte berett ännu, men det mesta tyder på att utgången blir det, säger Svante Freij.

Även stadsarkitekt Siv Reutersvärd är inne på samma linje. Hon berättar att rivningsansökan inte har pratats igenom ännu, men säger också att utgångspunkten är detaljplanen som inte medger någon rivning.

– För att rivning ska medges ska det vara ställt utom tvivel att det inte går att renovera, säger Siv Reutersvärd.

Därför har Östersunds kommun skickat i väg den rapport Norrvidden låtit göra "Riskbedömning av mögelskador" till Göteborgs universitet för granskning. Men det är oklart när kommunen kan få något svar från Göteborgs universitet.