Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrskog: Vi arbetar utifrån gällande lagar och föreskrifter

Raset i Gevåg var enligt vad han själv uppger en nyhet för Norrskogs distriktschef, Erik Björklund, Hammarstrand, när LT på måndagen kontaktade honom i ärendet.

Annons

– Spontant kan jag förmoda att det här blir ett försäkringsärende, men vi kommer även att företa en internutredning för att utröna vad som kan ha blivit fel.

– Vi arbetar utifrån gällande lagar och föreskrifter.

Norrskog har begärt in både muntliga och skriftliga krav från berörda fastighetsägare för att kunna gå vidare med fallet.

Skogsstyrelsens skogskonsulent i området, Gullik Nilsson, gör klart att det är verksamhetsutövaren som är ytterst ansvarig vid en avverkning.

– Den inhyrda avverkaren, som står med kunnandet, bör dock en sån här gång ha ett stort ansvar.

– Det kan handla om hur kontraktet är utformat, men markägaren torde knappast kunna svära sig helt fri från ansvar, säger Gullik Nilsson.

– Man bör tänka sig för ordentligt innan man avverkar i så här brant terräng och älvdalar är ofta känsliga miljöer.

Enligt miljöbalken kan enstaka stora tunga träd avlägsnas från branter som niporna i Gevåg, medan slyn bör få vara kvar för att binda marken.

De nu berörda fastighetsägarna informerades i brev inför avverkningen om att avverkningen skulle äga rum.

Ragunda kommuns miljö- och hälsoskyddskontor har informerats om raset och företrädare för kommunen var redan i fjol på plats för en inspektion.

– Det här är inte i första hand en kommunal fråga, möjligen för räddningstjänsten, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Jim Salomonsson, (S).