Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrmännen är länets allra största besöksgrupp

Norrmännen utgör den absolut största utländska besökargruppen i länet. Under den pågående Storsjöcups-veckan når invasionen från väster sitt årliga klimax. Det märks bland stadens handlare.

– Den här veckan är 90 procent av våra inbokade kunder från Norge, säger Joakim Hansson på Bilcenter Jämtland.

Annons

När barnen spelar fotboll i Östersund passar deras föräldrar på att uträtta ärenden och storhandla.

Sverige är som bekant ett riktigt lågprisland om man har norska kronor i sin plånbok.

– Deras valuta är så mycket starkare än den svenska kronan så egentligen är allt vi säljer billigt för dem, säger Tomas Olofsson på Sportringen.

För hans butik utgör veckan då Storsjöcupen pågår alltid höjdpunkten av årets ”norsk-handel”.

– Under sommarhalvåret är det alltid mycket norrmän men aldrig som under den här veckan. I dag till exempel har det nog varit fler norska än svenska kunder i butiken, säger Tomas Olofsson.

En annan favoritsysselsättning för norrmän i Sverige är att fixa bilen.

På Bilcenter Jämtland i Odenskog är väggen med veckans arbetsschema fullsmockad med bokningar.

– Och 90 procent av dem är norrmän, säger Joakim Hansson.

– Egentligen ser det ut så här hela sommaren, men den här veckan är extrem. Vill man ha en tid hos oss är det minst två veckors förbokning som krävs.

Joakim Hansson berättar att han har en mängd stamkunder från Norge och snittar ungefär fem kunder i veckan därifrån om man slår ut siffrorna över hela året.

– Många kombinerar verkstadsbesöket med en skön semesterupplevelse i Jämtland. Ofta kan bilreparation, en weekend på hotell för hela familjen och någon inbokad semesterupplevelse kosta mindre för dem en vad bara själva reparationen skulle kosta i Norge, säger han och slår fast vad vi misstänkt:

– Norska turister är bra för affärerna.