Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrman tar strid för TV Åre

I höstas drog Skistar i handbromsen, sjösatte ett sparpaket och bantade personalstyrkan. Därmed blev det stopp för den jämtländska skidortens egen tv-kanal: TV Åre.
Det har skapat reaktioner – bland annat från Norge.

LT berättade i höstas om Skistars neddragningar vilket innebär mer samordning mellan företagets fem destinationer och att personalstyrkan bantas med cirka 50 tjänster. Konsekvensen för Åre blev bland annat att TV Åre lades ned. Tv-kanalen, grundad av Tomas Åslund för över 30 år sedan och som ägts av Skistar de senaste 14 åren, har haft två fast anställda och fyra–fem säsongsanställda som har sänt dagliga direktsändningar och producerat en mängd tv-inslag.

Per-Tore Støen från Trondheim är en av alla Årebesökare som blev förvånad när han och familjen kom till byn inför jul för att vistas i familjens stuga. Under åren har familjen vant sig vid att slå på tv:n vid frukosten och se på den lokala tv-kanalen för att få dagsfärsk information om backarna, snötillgången, väderleken och även vad som händer och sker i byn.

– Det har bidragit till en väldigt god service, vi har vant oss vid att få den informationen och vi har planlagt dagen utifrån det, men plötsligt var TV Åre borta, säger Per-Tore Støen.

Under skidledigheten i jul pratade han och familjen med fler i Åre som kände samma sak och då valde Per-Tore Støen att skapa Facebooksidan "Vi som vill ha TV Åre tilbake". Det var mest för att se om det var fler som tyckte likadant, men i förlängningen hoppas han att det går att få i gång kanalen igen.

– Jag skapade Facebooksidan strax innan nyår och stödet har vuxit ganska snabbt.

Redan nu har över 1000 personer klickat "gilla" på sidan och många har skrivit uppmuntrande kommentarer där de saknar redaktionens arbete och hoppas att kanalen kan återuppstå.

Per-Tore Støen har dock förståelse för Skistars neddragningar.

– Det är viktigt att spara när tiderna är som de är, och en del kanske kan tycka att TV Åre är en bagatell men det var en väldigt god marknadsföring av allt som sker i byn och det har bidragit till att göra Åre till en väldigt bra destination. Att ta bort TV Åre var verkligen inte ett bra val av Skistar, tycker han.

Skistar har motiverat nedläggningsbeslutet bland annat med att nya tider innebär att gästerna konsumerar informationen på fler sätt än tv, som via internet och appar.

– Jag är väldigt mycket för nya medier, men här blir det inte riktigt samma sak. Det blir inte lika levande som tv:n blir, säger Per-Tore Støen.