Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrdans höjer tempot på kulturveckan

Kulturveckan Mittkulturen pågår för fullt vid Härjedalens kulturcentrum. På måndagen fick kulturveckan besök av Norrdans med föreställningen Sju gånger sju.
En fartfylld och varierande föreställning med utgångspunkt i Aleksis Kivis roman "Sju bröder".

Tjugo minuter innan föreställningen ska sätta i gång på gräsmattan utanför Härjedalens kulturcentrum börjar det ösregna, men när dansarna tar plats spricker molnen upp och det blir riktigt soligt.

Det är sju koreografer som haft tillgång till dansare och musiker i sju dagar vardera. Resultatet har blivit sju vitt skilda verk på vardera sju minuter. Varje broder i romanen Sju bröder av Aleksis Kivis har fått eget koreograferat stycke. De två musikerna Jesper Norberg och Patrik Grundström har arrangerat om musiken så den ska passa till att framföra endast med klaviatur och bas.

Första koreografin som baseras på konstnären, hantverkaren och ensamsjälen Lauri börjar lugnt med Aria av Bach. Dansarna fryser så småningom i olika miner.

En av koreografierna inleds effektfullt med att en dansare är tydligt upprörd. Dansarna får sedan fritt spelrum till argentinska rytmer. Koreografen Peter Jasko har utgått från orden "spänning, fart, flytande, energi och skärpa" i sin dans.

De sju olika styckena är vitt skilda, och innehåller både dramatik, sorg, beroende, frigörelse och kärlek.

Turnéledare Maria Grönfeldt-Thörnberg är även turnéläggare. Efter Lillhärdal far de vidare till Falun.

– Vi sätter upp den här föreställningen ända uppe i Övertorneå i norr till Tärnaby i väster, så det är många som får möjlighet att se den, berättar hon.

Mittkulturen är en kulturvecka som arrangeras av Härjedalens Kulturcentrum i samarbete med Kulturrådet, Härjedalens kommun, ABF, Länskulturen, Riksteatern, Svenska kyrkan och Idéer för livet.

Flavia Davonas, Härjedalens kulturcentrum, berättar att kulturveckan har funnits sedan tidigare, men de har utvidgat den med dans och teater så att den har blivit lite mer som en riktig festival.

– Själva grundtanken med kulturveckan är att den ska tillgängliggöra både professionell kultur och amatörkultur på ett likvärdigt och kompletterande sätt, säger Flavia.