Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra skolan renoveras för miljonbelopp

Norra skolan i Östersund renoveras för cirka fyra miljoner kronor.
Hela exteriören fräschas upp på den k-märkta skolan, som är Östersunds äldsta.

Lena Medin är nytillträdd rektor på Norra skolan. Hon har tidigare jobbat på Storvikenskolan i Brunflo och i Marieby.

– Det är kul att få komma till den här fantastiska miljön. Det är högt i tak och otroligt ljust inne i hela byggnaden, säger Lena Medin.

Norra skolan är K-märkt och Östersunds äldsta skola som är i bruk. Den har funnits i 130 år.

Den renoverades invändigt på 90-talet och nu är det exteriörens tur.

– Det är roligt att det satsas på skolan. Att kommunen gör det här ger kraft till oss som jobbar. Dessutom är det bra att man vårdar de här gamla byggnaderna som finns i Östersund, säger Lena Medin.

Det är en ordentlig satsning som kommunen gör. Hela fasaden målas, fönster och fönsterfoder byts ut och även taket ska målas om. Ett arbete som beräknas kosta kommunen ungefär fyra miljoner kronor.

– Renoveringen avseende fönster och målning kostar ungefär 3,8 miljoner. Det blir avdrag och tillägg som inte är sammanställda, säger Jörgen Åkerström, Teknisk förvaltning på Östersunds kommun och projektledare.

Skolan ligger centralt, något som Lena Medin ser många fördelar med.

– Det är en inspirerande miljö och en fördel att kunna ha närsamhället som läromedel. Vi har allt i närheten och inom gångavstånd. Jamtli och Badhusparken till exempel.

Trots att det finns två friskolor i närheten är beläggningen för läsåret bra.

– Vi har 240 elever fördelat på fem fritidsavdelningar, två parallellklasser från ett till fem och två förskoleklasser, säger Lena Medin.

Hon vill synliggöra skolans läge i och med placeringen så nära stadskärnan.

– Det är inte alla förunnat att ha det så här. Man skulle kunna se det negativa, att det är mycket biltrafik i närheten och sådant men då är det bättre att vända på det och se möjligheterna i att befinna sig så här centralt.

Renoveringen beräknas bli klar senare i höst så arbetet kommer att pågå när eleverna startar den 21 augusti.

– Huvudsaken är att säkerheten är bra under tiden som arbetet pågår och det har vi förvissats om att den är, säger Lena Medin.