Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra skolan firar i kyrkan

Norra skolan flyttar tillbaka sin skolavslutning till Svegs kyrka.

– Med facit i hand skulle jag kanske ha prioriterat på ett annat sätt idag, säger Tina Svensson Hammargård, rektor.

För drygt ett år sedan beslutade rektorn Tina Svensson Hammargård att Norra skolans julavslutning skulle firas i Folkets Hus i Sveg. Bakgrunden var Skolverkets direktiv att en skolavslutning ska, precis som resten av skolan, vara helt icke-konfessionell. Därför ansågs en kyrka inte vara en lämplig miljö för en skolavslutning.

– Vi såg då att vi hade en del elever som inte gick in i kyrkan på avslutningen. Då bestämde vi oss för att ha avslutningen på annan plats, säger rektor Tina Svensson Hammargård.

Julavslutningen gick bra, men efter våravslutningen på Gammelgården, då många anhöriga inte fick plats i lokalen, var många upprörda.

– Det är en av anledningarna till att vi nu flyttar tillbaka kyrkan, de reaktioner som blev efteråt.

Kan du ge några exempel på vad som sades?

– Nej det vill jag inte, men det var inte trevligt att vara personal på skolan efter avslutningen, säger Tina Svensson Hammargård.

Under hösten har omkring 400 namn samlats in för en skolavslutning i kyrkan. Politikerna i nämnden för bildning, fritid och kultur har uttalat sig om att de inte ser några hinder att kyrkan används som lokal vid avslutningar, så länge inga elever utestängs. Nu har Skolverket också en mildare skrivelse som säger att det går att ha skolavslutning i kyrkan om tonvikten ligger på gemensam samvaro, inte religiösa traditioner.

– För vår del har det här blivit en mycket större grej än vad vi kunnat tänka oss. Jag förstår att det är väldigt viktigt för föräldrar och släktingar att vara i kyrkan på skolavslutningen. Samtidigt är inte det här den dagen vi satsar mest på i skolan och ibland kan man ju önska att föräldrar var lika engagerade i de övriga 176 skoldagarna på året, säger Tina Svensson Hammargård.

Vad gör ni om det finns elever som av olika skäl inte vill vara i kyrkan?

– Då ordnar vi en separat avslutning för dem.

Får ni göra så?

– Om någon vill ha det prövat så får de göra en anmälan till Skolinspektionen. Bestämmelserna är inte helt tydliga.

Skulle du ha gjort något annorlunda i det här, med facit i hand?

– I det här fallet vägde det tungt att alla elever skulle kunna vara på samma ställe under skolavslutningen. Med facit i hand skulle jag kanske ha prioriterat på ett annat sätt idag, säger Tina Svensson Hammargård.