Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Normen bland unga: Flytta

Nya siffror visar att länets befolkning kommer att minska till år 2030. De unga väljer att flytta och nya krafttag krävs för att de ska stanna i länet.

Fem av regionens åtta kommuner kommer att minska i befolkningsmängd till år 2030. Mest kommer Strömsunds befolkning att minska, kommunen beräknas tappa var tionde invånare. Åre kommun beräknas å sin sida växa med elva procent. Det visar en ny undersökning från SCB, beställd av Tjänstemännens Centralorganisation.

– En prognos är en prognos, men om vi inte antar utmaningen och ser över den finns det risk att den blir verklighet, säger ordförande i Regionförbundet Jämtland, Robert Uitto.

– Vi måste arbeta för att vända trenden. Ett steg är att öka attraktionskraften, och få fler unga till länet. Regionen behöver en blandad befolkning för att kunna överleva, säger han.

Regionförbundet har tagit fram en ny ungdomsstrategi och en av dem som var med i arbetet var Ulrika Johansson, projektledare på företaget Edge and Emotion. Hösten 2012 fick hon i uppdrag att undersöka vilka förflyttningstrender som fanns hos ungdomar i regionen. Hon menar att normen bland unga är att flytta från länet.

– Redan när barnen är små påverkas de av flyttnormen. I mindre städer frågar man inte bara vad barnen vill bli när de blir stora, utan också vart de ska flytta, säger Ulrika Johansson.

Hon menar även att många ungdomar kanske inte tänker över varför de väljer att flytta.

– Jag tror att vi måste börja syna tanken om var lyckan egentligen bor, varför vi tror den finns någon annanstans. Kanske är de ungas val inte så självständiga som de kan tro, säger hon.

Ulrika Johansson har sedan hon gjorde klart sin analys, i början av 2013, föreläst om ämnet både i länet och på andra orter. En av dem som lyssnat är Gunnar Elmroth, VD på organisationen Z-group. Organisationen jobbar för att stärka länets industri och anordnar bland annat utbildningar för regionens företagare. Gunnar Elmroth berättar att organisationen efter sommaren kommer att börja arbeta mer med ungdomsfrågor.

– Om man inte lyssnar på de unga så ligger man riktigt risigt till, säger han.

Vad projektet kommer innebära är ännu inte bestämt, men Gunnar Elmroth tror att de kommer lära sig av vad andra organisationer i Sverige gjort. Han menar också att industrin fått ett oförtjänt dåligt rykte bland unga.

– Många tror kanske att industrin fortfarande är en bullrig och smutsig arbetsplats, men så är det inte. Nu sköts det mesta med teknik och arbetsmiljön har blivit mycket bättre, säger han.