Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Normbrytande och levande på vernissagerna

Jenny Persson undersöker både framtiden och det som varit. Magdolna Szabó träffar magen med sina akvareller. Helga Steppan låter kalejdoskopet skapa nya perspektiv. Storsjöhyttan tar med besökarna på höstvandring.

I helgen duggade vernissagerna tätt i Östersund.

Annons

Härke konstcentrum

Jenny Persson arbetar inte bara som konstnär utan också som formgivare och fotograf. På hennes utställning "I väntan på vind – en retrospektiv framtidsvision" trängs mycket konst i olika material. Kanske det ser ut så här i Jennys ateljé? Installationer och konstverk är grupperade längs väggar och golv. Uttrycket med lackade foton med en gulnad yta påminner om gamla skadade arkivbilder eller vykort. Utställningen kan vara en kyrkogård för minnen och platser. Persson ställer ut på sitt sätt och bryr sig inte om konventioner vare sig det gäller material eller hur man förväntas hänga. Det krävs mod för att bryta normer och traditioner. Det modet syns i hennes experimentella fotoemulsion. I utställningen syns Perssons sökande efter dialog med betraktaren på ett oskyddat och äkta sätt. Väldigt befriande.

Galleri Remi

Magdolna Szabó ställer ut akvareller på galleri Remi. Hennes utställning har en dynamik som man sällan ser, hängningen är hänförande. Allt poppar upp och skapar rytm. Inga av konstverken tar ut varandra, akvarellerna med lite mera kulört energi samtalar i grupp eller på egen vägg. Jag ser också att bilderna medvetet kopplats samman tvärsöver rummet. Konsten, rummet ger mig syre. Bilderna samverkar i balans. Szabós styrka och intresse kring det rumsliga syns i formen, det mjuka avståndet, relationen med mellanrum och cirklarna i rörelse. De sistnämnda blir till nervtrådar som suger tag i mig likt osynliga tentakler, de tränger ut från bilden och slår mig i mellangärdet.

Ahlbergshallen

Helga Steppan tilldelades Härke konstcentrums stipendium 2012. Nu ställer hon ut sina fotografier med konstinstallationer. I lördags var det vernissage för "Kaleidoscopia".

De tre rummen på Ahlbergshallen är en arkitektonisk undersökning av utställningsrummet med fokus på bortglömda rumsliga ytor där till exempel balkarna i trätaket på Ahlbergshallen formas om till grafiska blad. I samma rum finns speglar utplacerade. Speglarna skapar skeva perspektiv och gör att besökaren blir en del av verket. En kamera ligger utplacerad där man kan ta självporträtt men det blir tyvärr inga spontana foton då jag är där. Just den delen upplever jag som tagen ur sitt sammanhang. Bilderna med den äldre kvinnan är också lite malplacerad. Däremot fungerar Steppans grafiska blad bättre. I dem finns en tydlig koppling till platsen Som om en arkeolog letat och grävt i historien och sedan använt sig av Photoshop för att skapa nya verk med struktur.

Utställningen har många olika riktningar. Steppan samtalar på olika plan vilket gör att utställningsformen blir levande. Jag ser med spänning fram emot att följa den inför nästa utställning och se hur den utvecklas vidare. Mycket spännande!

Storsjöhyttan

"Hösten den fina" är en grupputställning av de som driver Storsjöhyttan, Nilla Eneroth, Ulla Gustavsson och Anna-Lena Kauppi. Vernissage var det i lördags. Som namnet på utställningen antyder upplever jag deras uppskattning av årstiden som en härlig skogsvandring med objekt av löv, kikare och svampar (allt i glas). Anna-Lenas krans på väggen sticker ut extra den ser ut som en gammal ram med fria glasapplikationer.