Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norges högersväng

Annons

Høyre, det norska valets vinnare, lovar inget stort systemskifte. I stället erbjuder man ”nya idéer och bättre lösningar”. Budskapet låter som ett eko från Moderaternas valkampanj 2006: Vi ska göra allt som Socialdemokraterna gör, fast lite bättre. Höyres partiledare Erna Solberg har också lyft fram Fredrik Reinfeldt och dennes pr-mässiga förvandling av Moderaterna som en personlig förebild.

På den norska högerns agenda står nu privatiseringar av offentliga tjänster som skola och sjukvård. Men det ska inte bli som i Sverige, försäkrar Solberg, utan en mer återhållsam marknadsanpassning. Så lät det även på denna sida Kölen för 20 år sedan. Målet var just att släppa fram nya idéer och bättre lösningar, tanken var inte att bolag med postboxar på Jerseyöarna skulle ta över äldreboenden och skolor och tjäna storkovan.

I närtid är det emellertid frågan om det borgerliga regeringsunderlaget som väntar på svar. Utfallet av förhandlingarna mellan de fyra högerpartierna kommer i hög grad att definiera den nya regeringen. Ska det främlingsfientliga och strängt populistiska Fremskrittspartiet få en plats vid köttgrytorna? Mycket talar för det.

Att ytterlighetspartier drar röster i kristyngda länder i Sydeuropa kan i någon mening förstås; extremisterna kan lukta sig till bristande framtidstro på mils avstånd. Men att Norge, ett av världens rikaste och mest välmående länder, ger högerradikalerna ett sådant stort inflytande är obegripligt. Och oroväckande.