Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norge inspirerar

SVT:s Aktuellt berättade i torsdag s hur man i Norge kraftsamlat för att tidigare och snabbare fånga upp människor som lider av psykiska problem.

Att det norska exemplet uppmärksammades just denna dag var ingen slump . S om introduktion sände Aktuellt ett inslag om den 21-årige man som åtalats för att ha mördat en äldre kvinna i skogarna utanför Halmstad. En undersökning har visat att ynglingen lider av en allvarlig psykisk störning.

Hur upptäcker vi sjuka människor innan de går ut i samhället och dödar? Varianter på den här frågeställningen dyker upp med jämna mellanrum, alltid efter ett nytt så kallat vansinnesdåd: mordet på Anna Lindh, knivmordet dagen efter på en flicka i Arvika, dubbelmordet i Linköping ett år senare.

Om målet är att förhindra alla framtida vansinnesdåd kommer vi att bli besvikna många gånger. Ambitionen måste nog formuleras som hur vi i ett tidigt skede kan hjälpa de tusentals svenskar som varje dag mår skitdåligt. Det ska inte behövas braskande kvällstidningsrubriker, det räcker med att konstatera att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män eller att social isolering ökar risken för förtida död med 50 procent.

Det norska exemplet inspirerar . I grannlandet har myndigheterna , via tidningsannonser och reklam filmer , låtit informera allmänheten om tidiga tecken på psykisk ohälsa. Budskapet är enkelt och rakt: kontakta vården om du märker att någon i din omgivning till exempel hör röster, känner ångest, uppvisar humörsvängningar, drar sig tillbaka. Förutom positiva resultat vad gäller snabbare vårdinsatser, kortare sjukdomsförlopp och minskad självmordsrisk kan den här typen av kampanjer bidra till att avdramatisera bilden av psykisk ohälsa. Ungefär som ett benbrott, du behöver hjälp. Nu väntar vi på en svensk efterföljare. KO