Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt filmpris till Roy Andersson

Annons


Roy Anderssons film "Du levande" är årets vinnare av Nordiska rådets filmpris. Roy Andersson och hans producent får dela på 450 000 kronor.

Andersson fick priset bland annat för "sin unika visuella stil", enligt juryns motivering. Vinnaren tillkännagavs på onsdagsmorgonen i Köpenhamn.

-För mig betyder det väldigt mycket att få ta emot detta ärofyllda pris. Jag tycker att man på goda grunder kan tacka Nordiska rådet för deras ansträngningar för att föra upp filmen på en hög kulturell nivå, precis som är fallet med de övriga stora priserna inom nordisk musik och litteratur, säger Roy Andersson i ett pressmeddelande.

-Men utöver äran har priset också en mycket konkret och praktisk betydelse för mig, för det kontanta värdet på priset ger mig en unik möjlighet att skynda på researchen inför och manusarbetet med min nästa film, samt möjligheten att arbeta med nya tekniker.
Tunga Guldbaggar

"Du levande" hade världspremiär i Cannes 2007, där den visades i klassen Un certain regard.

Den vann de tre tyngsta Guldbaggarna - bästa film, regi och manus - blev Sveriges Oscarskandidat och nominerades till European film award.

Det är andra gången som en svensk film vinner Nordiska rådets filmpris. Josef Fares "Zozo" vann för två år sedan.

Mer läsning

Annons