Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt filmpris till Roy Andersson

Annons


Roy Anderssons film "Du levande" är årets vinnare av Nordiska rådets filmpris. Roy Andersson och hans producent får dela på 450 000 kronor.

-Det var inte orättvist, säger Andersson.

Andersson fick priset bland annat för "sin unika visuella stil", enligt juryns motivering. Vinnaren tillkännagavs på onsdagsmorgonen i Köpenhamn.

-Det känns väldigt bra. Det är ett stort pris, ett ärofyllt pris, säger Andersson till TT Spektra.

Den formella prisutdelningen sker den 28 oktober i Helsingfors i samband med Nordiska rådets session. Då får även litteratur-, musik- och miljöpristagarna sina priser.

Roy Anderssons film har visats i alla de nordiska länderna tillsammans med övriga nominerade till filmpriset.

-Jag har fått väldigt god respons. Alla frågar om nästa film, och nu får den en härlig, fin start; det är inte lite pengar som jag kan lägga på det projektet nu, säger Andersson.

-Jag har sett alla de andra filmerna. De håller hög nivå, men jag tycker inte att det var orättvist att "Du levande" fick priset.
Dvd på gång

Nästa film heter "Utan titel" och Roy Andersson räknar med att den kommer att ta upp till tre år att göra. Först ska han lägga sista handen på en dvd-utgåva med dels tre av hans övningsfilmer från filmskolan, sent 60-tal, dels de två omdiskuterade kortfilmerna "Härlig är jorden" och "Någonting har hänt".

"Du levande" hade världspremiär i Cannes 2007, där den visades i klassen Un certain regard.

Den vann de tre tyngsta Guldbaggarna - bästa film, regi och manus - blev Sveriges Oscarskandidat och nominerades till European film award.

Det är andra gången som en svensk film vinner Nordiska rådets filmpris. Josef Fares "Zozo" vann för två år sedan.

Mer läsning

Annons