Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordeachef tar över Carnegie i höst

Chefen för Nordeas svenska bankverksamhet Frans Lindelöw har utsetts till vd för Carnegie Investment Bank, som under våren köpts upp av riskkapitalbolagen Bure och Altor. Han tillträder till hösten.

Annons

I förra veckan blev det klart att Bure och Altor blir Carnegie Investment Banks nya ägare. De tillsatte omgående en ny styrelse, som på tisdagen tog nästa steg. Frans Lindelöw kallas in som ny vd.
Han kommer direkt från storbanken Nordeas koncernledning, där han suttit sedan 2004. Ett datum för när han installeras väntas i höst.
Han har redan lämnat Nordeas koncernledning och kreditkommitté, men finns kvar i storbanken för att hjälpa till med vissa operativa frågor ett tag till. Samtidigt kvarstår Niklas Johansson som Carnegies vd till dess att Lindelöw tillträder.
Merparten av sin 22-åriga finanskarriär har Lindelöw tillbringat i investmentbanker i London, New York och Stockholm. De sista sju åren har han jobbat för Nordea.
Han bestämde sig för att ta Carnegies erbjudande så sent som i förra veckan. Samtalen med Altor och Bure, vars ägare han känner sedan tidigare, har dock pågått i ”några månader”.
Att vara chef på Nordea och Carnegie är vitt skilda saker enligt Lindelöw, inte minst vad gäller balansomslutningens storlek och vilka kunder man hanterar.
– Nordea är mer en stor finansiell fabrik, medan Carnegie är mer ett rådgivningsföretag som ger råd till företag och privata investerare. Det är ett mer kunskapsdrivet företag.
Vinterns turer kring Carnegie tycker han blåstes upp i medierna, vilket var negativt för banken. Men han tror inte varumärket har tagit särskilt stor skada.
Bland institutioner och banker är det service och erbjudandet som avgör varumärkets stryka, resonerar han.
TT: Hur säkerställer man att regelbrott som Sundqvist-lånet inte inträffar igen?
– De som jobbar på Carnegie i dag är fullt medvetna om vad man ska göra och inte ska göra. Ännu viktigare är att det har satts in en klar process för hur man ger krediter, hur man prissätter olika typer av portföljer och hur riskhanterare rapporterar i organisationen.
– Man har dragit ner riskprofilen.
Enligt Carnegies informationschef Andreas Koch har banken börjat återhämta sig sedan krisen i vintras. Efter ett svagt fjärde kvartal har marknadsandelarna vuxit i nästan alla segment.
TT: Är ni lika stora som ni var för ett år sedan?
– Tittar du på de senaste månaderna är det inte så långt därifrån.

Mer läsning

Annons