Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noomi – ständigt på väg

Det går bra nu. Noomi Rapace stressar mellan premiären på ”Svinalängorna” och inspelningen av ”Sherlock Holmes 2” i London.

– Jag vill aldrig stanna, jag vill utvecklas och inte upprepa mig, säger Sveriges största filmexport.

Det här är veckan då Noomi Rapace, 30, jämförs med Greta Garbo och Ingrid Bergman i en jätteintervju i tidningen Bon. Det är veckan då det är galapremiär på ”Svinalängorna” och då både tidningar och etermedier tapetserar offentligheten med olika reportage om hennes skilsmässa från Ola Rapace, hennes motspelare i ”Svinalängorna”.

Själv är hon i Sverige i knappt tjugo timmar, sedan går planet tillbaka till London för fortsatt arbete med filmen ”Sherlock Holmes 2”, hennes stora internationella debut. Första frågan är given: Hur mår du, Noomi?

– Jag mår bra. Det är fantastiskt att komma hit efter det fina mottagandet i Venedig och i går (på galan). Det blir en lyckokänsla när folk som jag känner och litar på blir berörda av ”Svinalängorna”.

Berätta om galan.

– Flyget var sent från London. Mitt under resan skulle jag redan ha varit på hotellet i Stockholm. Men jag kastade mig in på hotellet och gjorde mig i ordning och så samlades hela filmgänget. Jag hann inte hämta andan, men det kändes otroligt roligt.

Du är en skådespelerska som präglas av intensitet och ett starkt uttryck. Hur tror du att det fungerar i Hollywood?

– Jag jobbar på samma sätt oavsett om jag gör en stor amerikansk produktion eller en svensk film. Jag utgår från mig själv och bemöter folk likadant, jag ser dem inte som ”stjärnor” eller inte. Guy Ritchie som regisserar ”Sherlock Holmes” är en regissör som jobbar stenhårt varje dag.

– Mitt jobb handlar om att gå in i ett mänskligt psyke och hitta formen för en människa, vad som driver henne, vad som gör henne till den hon blivit. Det skiljer sig inte från film till film. När jag varit i USA och träffat folk i Los Angeles pratar jag om mitt jobb. Om jag träffar en filmskapare som är seriös har vi alltid en gemensam utgångspunkt och då tänker jag inte på om jag sitter i Hollywood eller inte.

Hur behåller du dig själv mitt i kändishysterin kring din person?

– Jag går igenom olika stadier: blir upprörd och förbannad, chockerad... Så tycker jag att det är sorgligt hur fult och ovärdigt vissa medier funkar. Kändisvärlden, rykten och lögner, skvallerjournalistik - det har så lite att göra med vad som är sant, med livet. Men så inser jag att det där inte är min sanning, inte mitt liv. Det sanna är mycket starkare än det ytliga. Och det gäller i Hollywood också.

Nu har du alla vägar öppna. Är det frestande att göra feta Hollywoodroller, casha in och trygga din och familjens ekonomiska framtid?

– Jag kommer aldrig att välja att göra en roll för pengar, oavsett hur mycket det rör sig om. Jag tror aldrig att man kan göra något för att bli förmögen eller trygga sin framtid; man vet aldrig hur länge man lever, planet kanske störtar på väg till London. Det är viktigare att pågå i saker som jag brinner för nu än att planera för att göra något senare.

”Svinalängorna” har premiär den 10 december.