Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nominerad till prestigepris

Monica Niemi lär ut teckenspråk på Youtube, använder iPads i undervisningen och skapar filmer med barnen. Nu har hon nominerats till pris för sina insatser på it-området i skolan.

Förra året släppte förskolläraren Monica Niemi boken "Dokumentera och skapa med lärplatta". Det var det renodlade resultatet av en massa manualer och tips som hon under sin mammaledighet hade skickat till sina kollegor på bland annat förskolorna i enheten.

I grunden handlar det om det nya skolverktyget Ipad, läs- och lärplattor som på bred front köps in på förskolor och skolor i Östersund, länet och i övriga landet.

– Jag såg potentialen i verktyget men också farorna att det kan bli en barnvakt och en negativ sak. Det finns en risk att det slängs in i förskolor och skolor men att ingen vet vad man ska göra med dem, säger Monica Niemi.

Hon är nu nominerad till lärarstipendiet Guldäpplet för sina insatser inom it-området.

– Det känns pirrigt, erkänner hon.

– Pirrigt men jättekul.

Monica Niemi säger att den nya tekniken i förskola och skola lyfter pedagogiken till en helt annan nivå än tidigare. Hon konstaterar att det finns de som ser farorna med tekniken fast som pedagog vill Niemi skilja på Ipads som förströelse och Ipads som verktyg i förskola och skola.

– När vi jobbar med den här tekniken på förskolan utgår vi från läroplanen, vi har ett syfte med det vi gör, medan det är på ett helt annat sätt hemma. Där jobbar man inte utifrån lärplanen.

Vad kan tekniken göra för lärandet i förskoleklasser och skolan?

– Elever som har svårigheter kan hitta ett sätt att använda tekniken. Har man svårt att lyssna på läraren kanske man ska filma läraren och titta på det en gång till. Man kanske behöver talsyntes eller jobba med bilder som en struktur över hur dagen har varit.

– Jag jobbar också mycket med språkträning med eleverna. Då är det jätteviktigt att det är roligt. När man har svårigheter ska det vara roligt när man ska traggla och den här tekniken tilltalar ju barnen.

Just nu satsar Niemi mycket på teckenspråk.

– Jag är resurspedagog och jobbar med tecken som stöd i gruppen. Man tecknar de bärande orden för att stärka och tydliggöra vad vi pratar om.

Frågan är hur man förmedlar alla tecken till föräldrar, barn och personal på en hel skola. Svaret är en egen youtubekanal som har skapats av Monica Niemi.

– Jag har skapat en egen bank med tecken som är aktuella.

Varför behövs teckenspråket?

– Barn som är i behov av särskilt stöd och flerspråkiga barn kan behöva extra stöd så det blir ett språk som fungerar för alla. Dels tar man ner tempot när man pratar och dels blir det ett tydligt gemensamt språk.