Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nokia N8 i test

Nokia N8 krigar inte bara med 12 megapixlar.

Annons
Nokia N8 krigar inte bara med 12 megapixlar. Kameran imponerar, liksom kvaliteten i skalet.

Att imponera med första intrycket är något som allt oftare går hem i mobilvärlden. Vi vill liksom ha de där prylarna som ger den där wow-känslan, det där behaget som kryper i kroppen. Det är väl vad båda de snabbväxande mobilsystemen Iphone och Android vunnit på de senaste åren.

Nokias smarta mobiler har allt mer kommit att symbolisera det andra, det som inte längre gav den där wow-känslan. Så frågan är om Nokia vinner tillbaka teknik-geeksen med nya N8. På pappret har den ju åtminstone enormt mycket: fantastisk kamera, suverän multi-tasking där man lätt kan växla mellan alla funktioner man har igång, en bra app-butik, möjlighet att koppla in både externa minnen och tv-apparater till telefonen…

Andas kvalitet

Nokia N8 ger mig åtminstone lite av en wow-upplevelse redan med skalet. Skalet på N8 är faktiskt lite av en dröm. Jag tror inte jag vet någon annan smart pekskärmsmobil som är nära den här kvalitetskänslan. Nokia har gjort ett skal som verkligen är helgjutet i aluminium, utan svaga konstruktioner i form av stora plastluckor och dylikt . Visst, för att få loss batteriet måste man gå och köpa en extra liten torx-mejsel på Clas Ohlson, men jag kan leva med det när det är dags att byta batteri efter 2-3 år.

Även färgen på skalet är smart vald. För det första är den matt på ett sätt som gör att den ser ren och stilfull ut – inte bara på bild utan även i verkligheten när man pillat med fingrarna på den under en dag. Det känns lite befriande efter alla högblanka plastskal som annars är så populära (och som ser billiga ut när de fyllts med fingeravtryck). Desstom finns det ett lager med repskydd i lacken, vilket verkar fungera effektivt.

Skärmen känns också kvalitetsmässig. Färgerna är riktigt bra och kontrasten är god. Dessutom är den av reptåligt så kallat gorilla-glas. Man märker det efter några veckors användning att den verkligen ser ut att vara som ny, trots en rätt omild behandling. Responsen när man knappar med fingrarna är det inte heller något fel på. På telefonens högra sida sitter en fjädrande låsknapp, som används för att låsa eller låsa upp skärmen.

Bästa kameran

Så hur bra är kameran? Det är ju den det snackats mest om inför lanseringen av Nokia N8. Svaret är: riktigt bra. Den håller nog ganska bra mina högt ställda förväntningar. N8 har den klart bästa mobilkameran jag provat i en mobiltelefon. Det bästa är att nästan alla bilder man tar blir åtminstone rätt så bra. För många kameramobiler gäller snarare det omvända: de kan ha sina lyckosamma ögonblick, men oftast blir bilderna rätt dåliga.

Det som Nokia N8 lyckas med är just att balansera både färger och ljus i bilden på ett sätt som mobilkameror i stort sett aldrig klarar. Färgbalansen blir i stort sett alltid någorlunda rätt. Bilder blir dessutom bra både utomhus i starkt solljus och inomhus i dunkel belysning.

N8 har en riktig xenon-blixt, men kan dessutom hantera blixten utan att motivet blir för ljust. Jag brukar alltid se till att stänga av blixten/lampan när jag ska ta närbilder med mobiltelefoner, eftersom mobilkameror aldrig kan hantera så starkt ljus bra. Förutom med N8 då, där kameran faktiskt kan hantera blixten även vid närbilder.

Kameran är dessutom överraskande snabb, så att jag lyckas ta bilder i nästan en hastighet av en bild i sekunden. Den fysiska kameraknappen startar också kamera-funktionen någorlunda rappt.

Videoinspelning ger också ett bra resultat, så länge man inte kommer för nära motivet. Vid video har Nokia nämligen stängt av autofokusen, och låter kameran arbeta med så kallad fixfokus. Det är dock inte en nödvändighet rent kameratekniskt med den här kameramodulen, och jag hoppas att Nokia ser till att släppa på en riktig kontinuerlig autofokus på N8:ans videokamera i någon kommande mjukvaru-uppdatering. Så att vi också kan filma lite mer närgånget.

Snabb eller inte?

De första testerna på webben av N8 har ibland klagat en del på att telefonen inte känns helt rapp i startskärmarna. När man sveper med fingret åt sidan så bläddrar telefonen inte lika snabbt när man blädrar mellan startskärmarna som en Iphone eller en Android.

Det är sant. Den nuvarande versionen av Symbian är helt enkelt inte gjord för den typen av bläddring. Men det handlar inte om att telefonen i sig skulle vara långsam. I stället för att svepa med fingret kan man klicka på en bläddrar-knapp i skärmens nederkant, och då byter man skärmbild riktigt rappt.

Så är det alltså ett gammalt föråldrat operativsystem som sitter i den här sprillans toppmodellen? Ja, på sätt och vis. Symbian har ju rätt många år på nacken. Men nya versionen är väldigt mycket förbättrad. Att nya systemet Symbian 3 är snabbt märker man verkligen när man bläddrar i programväxlaren, mellan 8-9 öppna funktioner och appar. Men det grafiska gränssnittet på startskärmarna känns ändå alltför mycket 2007, eller kanske 2005. Det snabba och omedelbart följdsamma sättet att svepa med fingret och flytta ikoner och widgets, som vi är vana vid med exempelvis Googles konkurrerande mobilsystem Android, finns inte i Symbian. Vad värre är: Lite väl ofta i telefonens menyer måste man hoppa in i någon pc-liknande rullgardinsmeny för att välja bland funktioner.

Hav tålamod, säger Nokia, när jag pratar med dem. Men jag tror att både jag och många mobilköpare är lite dåliga på det där med tålamod. Nokias fokus innan N8 släpptes var att göra klart själva systemet. Just nu arbetar man på Nokia bland annat med att göra om hela webbläsaren i systemet, och faktiskt också att ändra hela det grafiska gränssnittet. Och när det blir klart någon gång i vår kommer det nya gränssnittet automatiskt att laddas ner även i Nokia N8-telefonerna.

Efterlängtade updates

Nokia säger att man arbetar med löpande uppdateringar av systemet, och om det stämmer så är det nog en väldigt positiv nyhet för den som vill ha en telefon som känns bra längre än ett halvår. Men till dess så känns Nokias startskärmar och menyer lite lätt föråldrade. Det är inte helt flexibelt att placera ut widgets och genvägar på startskärmarna, och det känns ofta som det är en viss fördröjning när man ska starta en app i en meny. Det duger inte riktigt i den hårda konkurrensen på mobilmarknaden.

Det går i alla fall att ha smarta widgets på startskärmen, som visar bland annat favoritkontakter, inkomna mejl eller de senaste nyheterna från Metro och Aftonbladet. Vad också fungerar smidigt är hur telefonen hanterar att man har flera appar igång samtidigt. Med ett långt tryck på menyknappen får jag upp alla öppna program med skärmbilder i miniatyr, och med ett svep med fingret kan jag välja bland vad jag vill göra.

Att kunna ladda ner och installera många appar blir allt viktigare, och där är N8 ett enormt steg framåt för Nokia. Nya Symbian 3 är utformat på ett sätt som gynnar app-tillgången, och det märks i Nokias programbutik Ovi Store. Det handlar inte bara om stiliga bästsäljare som Angry Birds. Det finns också bra nyttoprogram som Skype, träningsappar som Endomondo, musik som Spotify och en hel del annat. Och webbläsaren Opera, som är så väldigt mycket bättre än Nokias egen browser. Än så länge är Android och Iphone trots allt vassare när det gäller programutbudet, men Symbian är inte längre så väldigt långt efter.

Jag måste också nämna något om appar och funktioner som Nokia lagt med från start. Fotoalbum-funktionen ger en suverän överblick, och fotoeditorn och videoeditorn känns som utmärkta extrafunktioner med tanke på telefonens vassa kamera. Med Nokias program ”Social” kan man navigera på Facebook och Twitter, göra kommentarer, statusuppdateringar och ladda upp bilder.

App-tillgången är helt okej, men det är kvalitetskänslan i skalet och kameran som ger N8 ett toppbetyg, och även löftena från Nokia om att webbläsaren (som är rätt dålig) och det grafiska gränssnittet snart ska få en uppdatering för alla N8-ägare. Att ta hand om sina kunder med löpande uppdateringar är viktigt för att bygga lojalitet, och nöjda smartphones-kunder är verkligen vad Nokia behöver just nu när Apple, Google och Microsoft hårdsatsar i smartphones-matchen.

Å andra sidan

Erik Mörner: Rätt många bra program finns tillgängliga. Kameran är jämfört med alla andra kameramobiler löjligt (ja faktiskt) bra, sämre på video, dock. Operativsystemet saknar riktiga bottennapp, men ger ändå ett yxigt, gammalt intryck, ett förfinat lapptäcke. Perfekt materialkänsla med skalet i metall och lite svårt skärmtangentbord eftersom det saknar ordkorrigering och är lite för brett i liggande läge för att ge bra ergonomi när man ska skriva.

Frågor och svar

Hur fungerar gps med Nokia N8?
För det första ingår Ovi Maps, som är ett bra navigeringsprogram, med bra svenska sökfunktioner efter både platser och adresser, och vägledd navigering för både fotgängare och bilfärder. Sedan kan även bilder gps-taggas, och i Ovi Store ligger flera andra program, som Storts Tracker och Endomondo för att använda gps till att mäta hastighet och plotta ut en joggingrunda på kartan.

Hur fungerar app-butiken Ovi Store?
Man kan söka eller leta appar i kategorier, precis som på Iphone och Android. De appar som kostar pengar kan man betala för antingen via kreditkortet eller på mobilräkningen.

Hur synkar man mot datorn?
Nokia N8 synkar både mot pc och mac. För pc har Nokia ett särskilt synkprogram, men det går också att föra över exempelvis musik genom att bara dra musiken till telefonens minneskort när man anslutit telefonen via usb. För mac-anslutning finns både media-program och en iSync-plugin (på nokia.com/mac). Det går också att synka mot Exchangeserver eller mot det egna Google-kontot.

Alternativ

Sony Ericsson Vivaz är ett alternativ om man vill ha bra kamera. Den kör också Symbian-systemet, dock i en äldre version än N8.

Testbild

Utomhus blir bilder ruggigt bra, men även inomhus blir bilder ofta bra – bara man inte går alltför nära med kameran.


/linus Brohult

mobil.se