Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjer sig med 0,2 procents återbäring

Kommunstyrelsen i Bräcke beslutade under sitt möte igår att teckna det utvecklingsmedelavtal som Statkraft SCA Vind AB har erbjudit för vindkraftsparken vid Albacken. Ersättningen blir 0,2 procent per år. Kommunen själv hade tidigare begärt 0,5 procent.

– Det här budet har varit känt i bygden sedan 2009, i första skedet när vi hade våra rådslag tittade vi på vad Hela Sverige ska leva rekommenderade men det var ett tag sedan, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S).

Utvecklingsmedel är en årlig ersättning för den bestående förändring av landskapsbilden som en vindkraftspark gör men det är en frivillig avgift för vinkraftsbolagen och avtalen sluts med varje enskild kommun. Pengarna går till bygden runt om men det är kommunen som äger kontot.

– Det är bygden som beslutar vad man vill göra med pengarna och just nu håller man på att bilda en förening i Albacken, säger Sven-Åke Draxten.

I maj 2013 är planen att de första vindkraftverken på Mörttjärnberget ska tas i bruk. När samtliga verk är i bruk kommer Albackens bygd att få omkring 300 000 kronor om året.

– Men det är mycket svårt att beräkna ännu, det beror på hur stor produktionen blir, säger Sven-Åke Draxten.