Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ser jag Bruce Springsteen för tionde gången

”Kommer han nu igen? Han är ju här varje år.”
”Har du sett honom nio gånger? Är det inte samma sak varje gång?”

Annons

Första frågan, och påståendet, dök upp direkt i diverse sociala medier när det blev klart att Bruce Springsteen på nytt är klar för en konsert i Sverige – den här gången på Ullevi på midsommardagen i år.

De två andra frågorna brukar jag få när jag berättar hur många gånger jag har sett den snart 67-årige rockikonen från New Jersey.

Jag är ledsen, men ni har inte förstått någonting.

Ja, Bruce Springsteen är här ofta – det är ingen tvekan om det. Sedan 2002 har han, ofta tillsammans med vapendragarna i E Street Band, besökt Sverige tio gånger och uppträtt 18 gånger. Ofta blir det fler än en konsert eftersom biljettrycket är så högt, 2009 och 2013 blev det tre konserter – alla naturligtvis utsålda.

Sverige älskar Bruce Springsteen – och Bruce Springsteen älskar Sverige. Jag vet inte hur många gånger jag har hört honom leverera kärleksförklaringar till vårt land, och berätta att han snart vill återkomma. Han är en superstjärna som inte verkar kunna stava till divalater. Han skulle lika gärna kunna vara din, eller min, trevliga granne – och det är just det som jag tror är en av anledningarna till hans enorma succé i Sverige.

Vi svenskar gillar ödmjukhet, och vi gillar hårt arbete. En Springsteenkonsert börjar på maxfart, för att sedan öka, och öka. Det är ingen tillfällighet att han tillbringar många timmar i gymmet och har en kropp som de flesta 66-åringar bara kan drömma om.

Är det inte samma sak varje gång då? Nej, verkligen inte.

Bruce Springsteen byter ofta ut ungefär halva låtlistan från den första kvällen till den andra. När jag såg båda framträdandena på Ullevi i juli 2008 var tolv låtar nya till andra kvällen.

På konserterna står ofta folk i publiken med skyltar med titlar på låtar de vill höra. Bruce Springsteen brukar samla in några titlar som han känner för att spela just den kvällen. ”Hur svårt är det att spela 'It’s hard to be a saint in the city'?”, stod det på en skylt den där magiska kvällen på Ullevi den 28 juli 2012. Tydligen inte speciellt svårt alls, om man heter Bruce Springsteen. Han plockade in skylten, och snart var bandet igång med låten från hans första skiva ”Greetings from Asbury Park” från 1973.

”Den här låten är till er som följer oss från ställe till ställe”, sa han samma kväll och plockade fram ett nytt ess i rockärmen, ”Where the bands are”, en låt som obegripligt nog inte kom med på ”The river” – den ikoniska dubbelskivan som bandet kommer spela i sin helhet på Ullevi i midsommar, om jag har förstått det rätt.

Men även publiken som inte är som oss nördar får sin beskärda del. Hits som ”Born in the USA”, ”Born to run”, ”Dancing in the dark” och ”Badlands” dyker alltid upp. Bruce Springsteen tänker på alla.

Just därför kommer jag, och ungefär 70 000 andra, stå på Ullevi på midsommardagen. Vi kan räkna med en helt annan upplevelse än senast Bruce Springsteen var i Sverige.

Läs även: Se Springsteens episka ballad från senaste Ullevibesöket

Springsteen till Sverige i sommar

Springsteen kompenserar fansen

Mer läsning

Annons