Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsat utrymme på Yrans nya Klubbland

/
  • Mattias Alkbergs Begravning upplevs i Gamla Kyrkan på torsdag.
  • Linnéa Henriksson, Nina Ramsby, Staffan Hellstrand och Sören

Se till att vara ute i god tid om du inte vill missa din favoritartist på Yran i år. Av 71 bokade musikakter spelar 24 på onsdagens och torsdagens Klubbland, där besökarna med tvådagarspass kommer in i mån av plats.

Annons

I år är det premiär för ett helt nytt Yrankoncept. Själva festivalen bantas från tre till två kvällar. I gengäld startar Klubbland, en slags förfest på onsdag och torsdag som äger rum på olika spelställen runt om i Östersund.

– Vi tyckte att det var dags att hitta på något nytt. Det är så mycket som inte får plats i det ordinarie Yran-programmet. På det här sättet kan besökarna upptäcka Östersund på ett annorlunda sätt, komma ut på sjön och vandra omkring i staden, säger Andrea Wiktorsson, programansvarig.

Det betyder också att staden inte spärras av på torsdag och att Krogstråket därmed blir entréfritt den dagen. Fördelen för arrangören är att de kan göra själva festivalprogrammet mer koncentrerat, säger Andrea Wiktorsson.

– Programmet blir fetare fredag och lördag. Många av akterna som är förlagda till Badhusparken skulle lika gärna kunna funka på Stortorget.

#Blir det här en besparing för Yran?

– Nej, det kan man inte säga. Vi har förlagt de stora resurserna till fredag och lördag och utvecklat onsdag och torsdag.

För besökarna kan konceptet både bli positivt och negativt. På den ljusa sidan finns chansen att njuta av fler konsertkvällar och intimare spelningar än förra året. Men begränsat utrymme gör att det finns en risk att alla festivalbesökare inte har möjlighet att se de artisterna som utlovas på affischen.

En av scenerna i Klubbland är till exempel Ångaren Östersund som enligt Föreningen Bevara Ångaren Östersund kan ta in en publik på 99 personer. Där spelar till exempel populära duon Sulo & Idde bestående av Sören "Sulo" Karlsson och Idde Schultz. Staffan Hellstrand, som gjort comeback med ny skiva, är säkert också efterlängtad. Han spelar på Storsjöteaterns scen Intiman och även där är publikantalet begränsat. Att Storsjöteaterns scener används under Yran är i och för sig ingen nyhet. Skillnaden är att artisterna under Klubbland kan bli större dragplåster än de hade varit en fullvärdig festivalkväll, detta eftersom konsertutbudet är mer begränsat onsdag och torsdag.

#Är ni rädda för att det ska bli köer?

– Det är klart att det kan bli köer, så är det alltid under festivaler. Men vi har haft olika typer av förfester innan. Vårt koncept Klubbland är egentligen bara en bonus till festivalhelgen, säger Andrea Wiktorsson.

Mer läsning

Annons