Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malala låter sig inte tystas

/
  • Malala Yousafzai på besök i Kisaruni Girls School i Massai Mera i Kenya förra året. PRESSBILD.    Foto: AP
  • Malala Yousafzai på premiären för
  • Malala Yousafzai är världsberömd för sin kamp för flickors rätt till skolgång. ARKIVBILD,    Foto: Evan Agostini
  • Malala Yousafzai tillsammans med sin pappa Ziauddin på världspremiären för

Hon är 18 år gammal, lever i landsflykt och är ständigt bevakad av livvakter. Men denna inskränkning av livet får inte Malala Yousafzai att ge upp. Tvärtom – hon har siktet högt inställt.

Annons

– Jag skulle kunna tänka mig att bli premiärminister i Pakistan, om det skulle hjälpa flickorna i landet att få möjlighet att gå i skolan, säger Malala.

Inför intervjun är hemlighetsmakeriet stort. Platsen meddelas först sent kvällen innan, och då med sträng uppmaning om att hålla den hemlig. Intervjurummet på hotellet i centrala London bevakas av två livvakter. Allt detta är mycket förståeligt _ det finns många, inte minst talibaner, som skulle vilja fullfölja det mordförsök som för tre år sedan var nära att ta livet av henne, detta för att tysta hennes krav om att flickor skulle få studera.

Hon vill själv inte tala om attentatet, men konstaterar torrt:

– De gjorde ett misstag. De misslyckades med att döda mig.

Anledningen till vårt möte är dokumentärfilmen "He named me Malala" där filmaren David Guggenheim skildrar tiden före och efter attentatet och blandar journalfilmer med intervjuer med Malala och hennes familj.

– Mina bröder får för mycket utrymme, säger Malala och skrattar.

Hon är döpt efter den afghanska frihetskämpen Malala (eller Malalai), som föll på stridsfältet 1880 i kamp med de brittiska trupperna. Stakade inte Malalas pappa ut hennes öde genom att ge henne det namnet?

– Han hoppades att det skulle ge mig en plats i samhället, det är den enda kvinnan i vårt samhälle som har ett namn, annars är de alltid anonyma. Det här var pappas utmaning mot samhället, han ville att namnet skulle ge mig en röst.

Och det har det sannerligen gjort. Malala är numera en världskänd förespråkare för flickors rätt till undervisning, hon möter världsledare som Obama, hon håller tal i till exempel FN ­ och förra året fick hon dela Nobels fredspris med Kailash Satyarthi .

– Innan jag fick priset tror jag inte att folk brydde sig så mycket. Numera har det blivit en kampanj som spridit sig över hela världen.

Hon har startat en fond, vars mission det är att bygga skolor och på alla andra sätt se till att barn och flickor i fattiga länder får utbildning.

– Visst har många höga förväntningar på mig, men det har jag själv också. Jag har lovat mig själv att fortsätta att arbeta för barns rättigheter.

Numera bor hon och hennes familj på hemlig adress i närheten av London. Malala har gått i skola, hon gick nyligen ut gymnasiet med (inte oväntat) mycket bra betyg, och hon funderar nu över vilket college hon ska börja på.

Privatliv? Hinner hon med annat än att vara en 18-årig ikon? Hon umgås med vänner och hon tycker om att se filmer från Indien.

– Jag älskar Bollywoodfilmer. De är spännande, det är dramatisk dialog och det är musik. Hollywood-filmer är tystare, jag tycker om musik, det händer mer där.

Hon nämner också "Dheepan", filmen som vann Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes.

– En bra film med ett mycket viktigt budskap.

Gunnar Rehlin/TT

Mer läsning

Annons