Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjdaste femmorna finns i Härjedalen

Eleverna i årskurs fem i Härjedalen är mest nöjda i landet med sin skola. Det framgår av en undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjort.

Annons

Härjedalens skolor får ett gott betyg om eleverna tillfrågas. Femmorna är nöjdast i landet och eleverna i åttan är nöjdast i länet enligt de frågeställningar som finns i SKLs enkät. Eleverna har svarat på sju frågor och dessa handlar bland annat om trygghet, motivation och vilken hjälp som ges.

I femte klass svarade 96 procent att de var ganska eller helt överens med de påståenden som de skulle besvara. Detta var högsta resultatet bland alla kommuner. I årskurs åtta sjönk siffran till 79 procent vilket placerade Härjedalsskolorna längre ner på rikslistan men ändå som länsbäst.

När vi besöker en av kommunens skolor, Norra skolan i Sveg, så bekräftar eleverna enkätresultatet.

– Vi har bra lärare, det är nog det viktigaste för att trivas i skolan, säger Elin Busk och får medhåll av sina kompisar.

Att det är små klasser menar Andreas Östling kan vara bra.

– Det är ju lättare att få hjälp om man behöver.

Hubert Hermansson och Madeleine Jonsson håller med och påpekar även att skolmiljön har betydelse.

– Att vi går på en egen skola utan högstadium gör kanske att vår skola känns tryggare, säger Elin Busk.

Nu går dessa elever i sexan men det är resultaten sedan förra våren som analyserats.

– Femmorna har precis gjort samma undersökning även i år, berättar rektor Tina Svensson-Hammargård som är glad att nästan alla elever trivs bra på skolan.

– Enkäten med de här frågeställningarna har funnits ett par år och vi har legat på ett högt resultat tidigare också men det är första gången vi har högst i landet.