Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noe lycklig över Obamas seger

/

Tillträdande presidenten Barack Obama vann 72 procent av förstagångsväljarna i USA. En heter Jill Noe. Oregontjejen som spelar för Jämtland Basket.
– Jag är väldigt lycklig över att han valdes till president, säger hon.

Annons
Hon är för tillfället handledsskadad, energiknippet Jill Noe. Ytterligare några veckors vila väntar innan hon kan greppa en basketboll igen. Det har hon svårt med.
– Jag hatar verkligen att inte kunna spela, känns som jag har varit borta hur länge som helst nu, suckar hon och slänger en blick över lagkompisarnas uppvärmning.
– Jag vill ju bidra till mitt lag, nu kan jag ju inte det.
23 år unga Jill Noe är uppväxt i staden Tulatin (23 000 invånare) i delstaten Oregon, i nordvästra USA. Från sin lilla lägenhet i Östersund har hon gemomgående fått rapporter från sina vänner om valet i hemlandet. Alla har de fastnat för Barack Obama.
Anledningen: de har ledsnat på hur vardagen ser ut.
– Många har haft det väldigt tufft i USA bra länge nu och det är väldigt lockande med de förändringar som Obama vill införa, tycker Jill Noe. Sedan är det ju ett plus att han är ung också. Det är en sak som tilltalat många av mina vänner där hemma, mig inkluderat.
Jill sätter stora förhoppningar till att Obama lyckas åstadkomma det han lovat – trots den lågkonjuktur som råder.
– Det kommer förmodligen ta tid. Men jag är övertygad om att det kommer ske radikala förändringar. Och det är bara bra, tycker hon.
För att kunna rösta har hon fått registrera sig i förhand för sin delstat. Själva röstningen har skett via internet. Hur hon ska rösta har dock inte alltid varit självklart.
– Tidigare har jag faktiskt varit mer för Republikanerna. Det är, framförallt, Barack Obama som fått mig att ändra uppfattning om vad som behövs göras.
Den spontana reaktionen på Obamas seger förra tisdagen var förstås mycket positiv.
– Det kändes väldigt bra. Han kommer betyda mycket för oss framöver, det är jag säker på, säger Jill Noe.
J Det kommer förmodligen ta tid. Men jag är övertygad om att det kommer ske radikala förändringar.
Jill Noe, Jämtland Basket

Mer läsning

Annons