Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödvändigt att lägga i grön växel

Annons

Lokalt engagemang bygger gemensam kraft. Det gäller i kommunen, regionalt och nationellt. det gäller också i Europa, som är vår självklara plattform för en tuffare miljö- och klimatpolitik. I år måste vi ta nya tag, och ett hållbart Europa måste byggas underifrån.

Därför inleder jag några dagar in på det nya året en rundresa till 24 kommuner i hela Sverige och besöker Krokom den 7 mars.

Jag har under mina år i Europaparlamentet regelbundet besökt småföretagare, gymnasieelever, föreningsaktiva och förtroendevalda på orter och i bygder runt om i landet.

Jag har lyssnat på synpunkter från landsbygdsutvecklare i Norrlands inland, fått bra idéer från yrkeselever i småkommuner, inspirerats av engagerade forskare och entreprenörer som brinner för grön tillväxt.

Dessa möten med människor har vittnat om ett stort intresse för Europa, och en växande vilja att använda vårt samarbete i Europa för att möta utmaningar som vi inte klarar själva i Skara, Storuman eller Säffle.

Det gäller inte minst miljö- och klimatpolitiken, som står överst på min dagordning i diskussionerna inför valet till Europaparlamentet den 25 maj.

Europa står inför en nödvändig grön omställning. Därför måste den europeiska miljö- och klimatpolitiken bli tuffare.

Det finns tydliga skiljelinjer i synen på miljö och klimat. Det kommer att bli än mer synligt inför Europaparlamentets beslut om EU:s nya klimatmål för 2030.

Därför gäller det nu att lyssna, förankra och övertyga om att Europa ska vara föregångare i arbetet för miljö och klimat.

Detta måste bygga på ett lokalt engagemang. Det är min fasta övertygelse. Samarbetet i Europa får inte bli ett projekt för eliterna i storsamhället. Ett grönt, öppet och hållbart Europa byggs underifrån - av 500 miljoner människor, inte av statschefer och ministrar i 28 medlemsländer.

Nu gör jag under två månader en resa till en rad platser från norr till söder, från Kiruna till Svalöv.

Jag kommer att besöka företag och andra verksamheter för att lyssna på idéer och ta del av framsteg och innovationer. Det blir offentliga möten och samtal med engagerade människor. Utgångspunkten är att EU ska ha en ambitiös miljöpolitik och vara världsledande på klimatområdet.

Detta är en stor utmaning för oss i Sverige. Nyckeln är lokala satsningar på gröna näringar och grön teknik.

Kent Johansson (C), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel