Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödrop från Brunflo HC

Öppet brev till landstingsledningen:

Vi distriktssköterskor känner ett starkt behov att beskriva den fullkomligt absurda situation vi i dag befinner oss i.

Vi har valt vårt yrke utifrån en etisk och moralisk vilja att på ett professionellt sätt hjälpa och vårda människor. Vi har känt att vårt arbete varit meningsfullt och på många sätt mycket berikande. Att gå till vår arbetsplats på morgonen har tidigare varit förknippat med en känsla av värme och glädje. Nu har den känslan förvandlats till något helt annat!

Våra sinnen fylls i dag i stället av ångest, oro och en ständigt närvarande känsla av vanmakt. Att inte ha möjlighet att möta de patienter som i varierande grad är i behov av vår hjälp leder till en stor frustation samt känsla av hopplöshet. Att varje dag vara rädd för att göra felbedömningar som kan orsaka lidande för patienten känns oerhört pressande. För vår egen del tillkommer även rädslan för att dessa felbedömningar kan leda till att vår legitimation dras in.

På skrämmande kort tid har vår hälsocentral som vi tidigare upplevt som en till stor del fungerande enhet totalt raserats.

Att vara den person som främst per telefon ska försöka förklara den situation som nu råder inom Jämtlands Läns Primärvård är verkligen ingen avundsvärd uppgift! Att i vissa lägen känna sej tvungen att råda patienten att söka sig till en bättre bemannad hälsocentral känns både sorgligt och beklagligt.

Av fyra distriktssköterskor är för närvarande två sjukskrivna på grund av besvär som tydligt kan relateras till den rådande situationen. Vi har alla i varierande grad besvär såsom sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning, oro, med mera. Inom en mycket snar framtid befarar vi att den siffran kommer att stiga. Vår vilja att utföra vårt arbete på ett tillfredsställande sätt har orsakat oss själva ohälsa. Hur sunt är det?

Vi kan till stor del ta hand om akut sjuka, om än med stöd från andra hälsocentraler. Vad vi ska göra med de ärenden som ej är akut för dagen eller kanske inte heller för veckan vet vi inte! Det är då vi som distriktssköterskor förväntas göra en bedömning oftast per telefon. Att så ofta mötas av missnöje, ibland aggression eller förtvivlan från patienter har ett pris även för oss distriktssköterskor!

I vanliga fall så består våra arbetsuppgifter av att hjälpa patienter, men i rådande stund ser verkligheten helt annorlunda ut. Tyvärr präglas vår arbetsdag till stor del av att mota bort patienter som faktiskt behöver vår hjälp.

Vad säger jag som distriktssköterska till den patient som under en längre tid varit sjukskriven för depression, ryggbesvär med mera? Patienten behöver ett sjukintyg som utfärdas av läkare för att få ekonomisk ersättning från Försäkringskassan. Är detta akut? Nej, det handlar inte om ett medicinskt tillstånd gällande liv eller död, men det handlar om överlevnad på ett annat plan. Pengar till att betala hyra, mat ochförsäkringar.

Vi kan ge otaliga, dagliga exempel på ärenden som vi inte kan ta emot. Dessa ärenden hamnar i en låda som varje vecka kommer enhetschefen tillhanda.

Avslutningsvis vill vi uttrycka vår förhoppning att Brunflo hälsocentral åter ska kunna bli en välfungerande arbetsplats. Dit vi kan gå med glädje, framtidstro och med en förhoppning om att tillsammans kunna skapa en trygg och kvalitetssäker hälsocentral för både befolkningen och för oss personal.

Distriktssköterskorna Anna Åkerman, Monica Olsson, Elisabet Evjen, Lotta Holm och Åsa Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel