Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödlösningen som blev succé

När Arnljotskolan öppnade i gamla klockhuset på Frösö strand så var det en nödlösning.
Två år senare har skolan växt in i sina nya lokaler.
– Jag är glad att våra elever får gå i den här typen av lokaler, säger rektorn Christina Kristiansson.

Annons

Barnantalen på Frösön ökar och för ett par år sedan insåg barn- och utbildningsnämnden att det helt enkelt inte fanns plats för alla.

Det första förslaget var att bussa åttondeklassarna på Östbergsskolan till Parkskolan inne i stan. Efter protester och diskussioner så valde man i stället att starta lågstadie- och förskola i gamla klockhuset vid Frösö sjukhus (Frösö strand). Skolan fick namnet Arnljotskolan.

Nu har det gått två år sedan de första förskoleeleverna började och de ska om någon vecka börja andra klass. Arnljotskolan har byggts ut i etapper. Rektor Christina Kristiansson delade från början sin tjänst mellan Östbergsskolan och Arnljotsskolan. Men är numera skolledare på heltid på Arnljotsskolan.

– Numera är vi också en egen enhet. Tidigare var vi en del av Östberg, säger Kristiansson.

Inför höstterminen har lärarrummen flyttats ner i den tidigare oanvända källaren för att få mer utrymme till undervisningssalar och grupprum. Skolhälsan har flyttat till grannhuset. Skolgården håller också på att byggas ut. Bland annat ska en konstgräsplan för femmannafotboll finnas på skolgårdsområdet när allt är klart.

– Sedan har vi flyttat mitt kontor in i huset bredvid för att få ännu mer utrymme, säger Kristiansson.

Tidigare har lokalerna plågats av buller. Särskilt matsalen, som tidigare var en kyrksal (!), har fått en genomgång.

– Det har gjorts omfattande arbete med att få ner nivåerna. Dels så har det satts upp dämpande gardiner. Sedan har det satts upp ljuddämpande plattor, säger Christina Kristiansson.

Dessutom kommer andraklasseleverna att äta sin lunch på Frösö strands lunchrestaurang.

– Det gör att vi får det lugnare i matsalen och fler elever kan äta samtidigt. Så det är en väldigt lyckad lösning tycker jag, säger Christina Kristiansson.

Arnljotskolan har vuxit snabbt. I höst är det totalt tio klasser som kommer finnas i huset. Fyra förskoleklasser, tre "ettor" och tre "tvåor".

Förmodligen kommer antalet elever fortsätta öka de närmaste åren på Frösön och på till exempel Vallaskolan är antalet elever redan väldigt högt.

– När vi kikat lite på elevtalen så ser vi att det sannolikt kommer att forsätta öka. Men det är svårare än man tror att förutsäga hur många skolbarn det blir. Visst tittar vi på födslar och räknar även på familjer. Men det är både inflyttning och en del familjer som skaffar ett extra barn, säger Christina Kristiansson som väljer att se det positiva.

– Det är ju trots allt ett lyxproblem att ha många skolbarn. Det omvända hade inte varit att föredra, säger hon.

Hur är skolmiljön här ute på Frösö strand?

– Jomen det är bra. Det är väldigt lugnt och så är det många företag här ute. Fler än vad jag kände till innan, säger Kristiansson.

Östersunds kommun hyr skollokalerna av Diös på tio år.

– Men det här är ingen tillfällig lösning som jag ser det. Det kommer vara skola här i många år, säger Christina Kristiansson.