Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobben för jobben

I Finland finns en barnsång som heter "Kungen Nej". Det handlar om ett barn som är medvetet om sin egen vilja, och anser att alla föräldrars välmenande förslag är ogiltiga. Jämtland tycks vara ett likadant kungarike, där det hör till regeringsformen att skjuta ner alla goda fiskodlingsansökningar på nolltid och helst utan djupare analys. Länsstyrelsen har höga mål för samhällsplanering och det tycks vara tydligt mål på planeringsnivån att utöka vattenbruket i länet om man läser t.ex. länsstyrelsens årsredovisningar. Men samma människor vägrar kraftigt att bidra att målen nås. Det är oroväckande hur trögt och negativt, nästan raljerande, ansökningarna för fiskodlingar handläggs på länsstyrelsen i Jämtland.

En stor potential för expansion av fiskodlingsverksamheten finns i länets stora regleringsmagasin beskrivs det i länsstyrelsens årsredovisningar t.ex. år 2009, 2010 och 2011. Och i sin årsredovisning 2013 skriver man att Länsstyrelsen har medverkat i det internationella projektet Aquabest som syftar till att, genom bland annat omfattande GIS-analyser, undersöka och identifiera ett antal sjöar som kan nyttjas [av fiskodlingar]. Ett antal biologer och limnologer har också arbetat för att få fram dessa resultat. Nu bestrider tjänstemän i sina yttranden sin arbetsgivares officiella slutsats och förhalar tillståndsprocesser - på kostnad av jobbsökande. Detta är ansvarslöst.

Verksamheter skulle skapa nya jobb och det finns stort intresse i Jämtland att jobba inom fiskbranschen. Undertecknad har kontaktats av åtskilliga jobbsökande från Jämtland. Både ungdomar och seniorer som vill jobba i sina hemtrakter och bidra till positiv samhällsutveckling. I stället får de nu ansöka om ersättning från a-kassan och anlita jobbcoach. Trots att finanssektorn visat ett tydligt intresse för vattenbruk och att finansiera en verksamhet som skulle kunna anställa tiotals personer i regionen inom kort tid.

Men branschföretag kan inte erbjuda något konkret på grund av extremt långa, i praktiken flera års, handläggningstider. Alltså vem bryr sig att skapa jobb i Jämtland? Eller är det Kungen Nej som ska regera?

Jussi Kähäri, Vd för Bright Water Fish

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel