Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Njutbart i Näskott

AMH är en ny konstellation bestående av tre välkända musikprofiler i länet; sångarna Astrid Domino och Henric Hallberg samt pianisten Mattias Nordqvist.

I sommar gör de ett program som de kallar "Psalmer på vårat vis" och på onsdagskvällen var det premiär i Näskotts kyrka.

– Vi vill bjuda på en kväll i lugnets tecken. Slappna av och njut och om ni somnar så väcker vi er, sade Henric Hallberg när han inledde.

Och visst slappnade vi av och njöt, men risken var obefintlig att någon skulle somna. Ingen i publiken ville missa en enda ton av den sköna musik som bjöds i det timslånga programmet.

Merparten av sångerna var psalmer. Klassiker som "Jag lyfter ögat mot himmelen" och "Blott en dag" varvades med nyare och mer okända. Alla tolkade med innerlighet och värme av Astrid Domino och Henric Hallberg var för sig eller tillsammans.

Astrid är verksam som både sångerska och sångpedagog och det märks att hon vet precis hur hon ska använda sitt instrument. Hon har ingen stor och mäktig sopranröst, men en uttrycksfull, kristallklar ton som kan låta skönt spröd utan att bli tunn. Att hon sjungit mycket gospel märktes i vissa av de nyare psalmerna där hon lade på mera tryck.

Henric hörde jag första gången för några år sedan och blev imponerad. Sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.

Båda har en trygg och avslappnad framtoning som gör dem lika sköna att se som att lyssna på.

Mattias Nordqvists pianoackompanjemang bidrar till det stabila helhetsintrycket. I grunden jazzmusiker tillför han blå dimensioner som höjer sångerna ett snäpp extra.

Mattias solonummer "Over the rainbow" blev en höjdpunkt i konserten liksom Griegs "Solveijs sang" där Astrid verkligen briljerade. Henrics innerliga version av Lisa Ekdahls "I tveksamhetens tid" vill jag bära med mig länge liksom det avslutande extranumret "The prayer". Den hör jag hellre med Astrid Domino och Henric Hallberg än med Celine Dion och Andrea Bocelli.

Programmet "Psalmer på vårat vis" kommer även att framföras i Häggenås kyrka 22 juli och i Brunflo kyrka 15 augusti. Gå och lyssna!

Åsa Eriksson Ahnfelt