Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Njutbar sommarmusik i jazzton

Ömsom flödar solen, ömsom regnet. Men ständigt flödar musiken över länet när det är sommar.

På Frösön bjuder församlingen denna vecka på fyra intensiva musikdagar, en satsning som börjar bli tradition.

– Det är femte året i rad vi koncentrerar sommar-musiken på det här sättet, berättar Lena Moén, kantor.

– Vi har funnit att det fungerar bättre, både arbets- och marknadsföringsmässigt, än att sprida ut konserterna över hela juli som vi gjorde förut.

I går kväll var det trion Toril Gustavsen, sång, Lasse Hörnfeldt, saxofon, och Kent Nilsson, piano, som fyllde Frösö kyrka med en skön musikmix. Visor av Nils Ferlin och Olle Adolphson mötte klassiska jazzballader som ”When I fall in love” och ”Autumn leaves”, blues och negro spritual samsades fint med Berta Magnusson och Lina Sandell.

Sångerskan Toril Gustavsen från Nordli i Norge var en ny bekantskap för mig, en mycket angenäm sådan. Hon har en folkviseljuv ton och ett rakt och okonstlat sätt att sjunga som är vilsamt att både se och höra på – tillhör definitivt inte de alltför många jazzsångerskor som tror att ju mer man åbäkar sig desto intressantare blir man.

Skickliga musikanterna Kent Nilsson och Lasse Hörnfeldt matchar Toril på ett alldeles utmärkt sätt. Som i Bellmans ”Fjäriln vingad”, som jag alltid tyckt varit en ganska tradig melodi, men som blev underskön i trions tappning. Monica Dominiques vackra ”Tillägnan” var en annan höjdpunkt i det timslånga programmet som gärna hade fått hålla på ett tag till.