Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Njut av din restid

Restiden till och från jobbet betraktas oftast som en kostnad för samhällets ekonomi. Men i verkligheten tycker de flesta att den är värdefull. Det visar en ny studie från Göteborg.

I samhällsekonomiska analyser hamnar restiden på minuskontot. Det ses som en kostnad och betraktas som bortkastad tid då man inte kan göra något nyttigare.

Men ny forskning visar att bilden inte stämmer alls.

En grupp forskare vid Göteborgs universitet har undersökt vad folk egentligen ägnar sig åt på resan till och från jobbet. Och funnit att två tredjedelar av resenärerna tycker att resan är värdefull.

- Bilden av att man bara sitter där och hellre vill vara någon annanstans stämmer inte. Många använder restiden aktivt eller ser den som en välbehövlig paus mellan jobb och hem, säger Eva Thulin.

Ringa, läsa eller vila

Många passar på att ringa eller sms:a. Andra pluggar, jobbar eller lyssnar på talbok.

- Det är saker som tar tid, och därför passar man på att använda resan till det för att ha tid till annat när man kommer hem. Har man den inställningen till resan blir den inte bortkastad tid utan snarare väl använd tid.

Eva Thulin och hennes kollegor Daniel Fahlén och Bertil Vilhelmson genomförde sin enkätundersökning med drygt 400 resenärer lika fördelade mellan buss och pendeltåg. Förutom att sticka hål på myten om restiden som bortkastad öppnar den också en del nya perspektiv.

Nya perspektiv

- Det finns en hel del undersökningar som visar att de flesta av oss är beredda att lägga ungefär en timma om dagen på att resa. Men om man kan se restiden som en aktiv tid som man kan använda för att göra saker man vill, då kanske vi på sikt kan vara beredda att resa längre tid.

- Det kan ju också skapa nya konkurrensfördelar för kollektivtrafiken, för en hel del av sakerna som gör tiden på en buss eller ett tåg värdefull kan man ju inte göra i en bil.

Det finns en tydlig skillnad mellan de som upplever restiden som värdefull och de som inte gör det. De två tredjedelar av resenärerna som gillar resan är mer aktiva. De lyssnar på musik eller talbok, de pluggar, tar hand om barn eller pratar med någon på mobilen. De som enbart vilar eller tittar ut genom fönstret tycker att restiden är mer eller mindre bortkastad.