Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nivert förkastar delat idrottsansvar

Annons


Utredningen om svensk idrotts organisation förordar en sammanslagning mellan Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

-Delat ansvar blir aldrig riktigt ett starkt ansvar, säger utredaren Marianne Nivert.

Nivert anser att olympiska och icke-olympiska idrotter ska behandlas lika i fråga om satsning och resurser. Nuvarande tudelning av ansvaret inom elitsatsningen, å ena sidan genom RF och å andra sidan genom SOK, skapar problem, anser hon.

-Våra grannländer har tagit konsekvenserna och gjort en sammanslagning, Danmark gjorde det 1993, Norge 1996 och Tyskland 2005. Försök att enbart lita på en samarbetslösning var inte framgångsrik.

Nivert beskriver tudelningen som en irritation:

-Det är som ett slags skavsår. Det är inte farligt, men skapar en hel del spill i maskinen. Och det är inte till elitidrottarens bästa.

Utredningen togs fram på beställning av RF, vars styrelse (Riksidrottsstyrelsen, RS) tidigare har förordat en sammanslagning av RF och SOK. Dock har SOK motsatt sig en sammanslagning. Oavsett om RF:s 68 specialidrottsförbund och 21 distriktsförbund skulle rösta för ett samgående i vår vill SOK fortsätta att vara oberoende.

-Det betyder inte någonting hur de röstar, de enda som kan påverka vad SOK ska göra eller inte göra är våra medlemmar, sade Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, till TT tidigare i veckan.

Mer läsning

Annons