Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nittonde spelmansstämman i Tullingsås

/

"Största publiken på alla år" berättar makarna Maud och Grim Persson dagen efter det att den 19:e spelmansstämman avslutats första helgen i oktober månad 2008.

Annons
En nöjd festivalgeneral, John Rieslund bekräftar påståendet. Det var John som ville testa en stämma i byn när han i början av år 1990 flyttade hem till Jämtland.
Spelmansstämman i oktober då höstmörkret ligger tätt kring vandrarhemmet och bykooperativets byggnader i den högt belägna lilla byn fem kilometer söder om Strömsund, har kommit för att stanna.
John är själv nyckelharpspelare och har många spelmansvänner runt om i landet.
Han är den sanne eldsjälen och ser gärna att stämman kan utvecklas till att ge bygden ytterligare drivkraft för att överleva.
Årets stämma var de senaste åren sig ganska lik med många spelmän från västernorrländska Härnösand.
Spelmän från norra Hälsingland fanns också liksom från södra Lappland. Spelledare Ulla Britt Renman från Vännäs i Västerbotten har under många år lett allspelet och den lilla cafélokalen blir fylld till bristningsgränsen.
Lika varje år. Fiolspelmännen är i majoritet men drag- och durspelen ökar också med åren. Ja, nästan alla instrument finns representerade i en sann och hjärtlig "glamusikanda".
Rolf Göransson, Bällsta sjöng och spelade dragspel. Bert Olsson, Vattviken kompade på cittra.
Harry Svensson, Brånan svängde till med sitt durspel och medlemmar från Ovikens Spelmanslag deltog flitigt.
Bertil Vestlund, känd från festivalen på Reva i östra delarna av Jämtland var naturligtvis på plats med sin gitarr.
I år hade han lockat med en dam från Alfta i Hälsingland, Susan Reistad, som visade sig vara riksspelman med silvermärke från år 1985. De två kompletterade varandra och blev en höjdarupplevelse under lördagen.
Vad vore en Tullingsåsstämma utan Tjärnmyrbergar'n Karl-Ivar Pettersson? Han hade med sig kompgitarristen Ragnar Moberg och när så kontrabasisten Hans Erik Hansson från Skucku i Svenstavik anslöt på scenen blev stämningen hög och mysig.
Gunnel Bergwall från Hammerdal lyckades Karl-Ivar ropa fram under lördagens stora konsert och Gunnel med sitt dragspel och klara sångröst fick publiken på gott humör.
Från vårt distrikt medverkade också duon Eva och Tage, Brunflo med sina durspel.
Nyutexaminerade Agneta Bergström från Ullsjöberg avslutade sina studier vid Ingesunds musikskola i början av året och är i dag musiklärare i Strömsund.
Hon visade också upp sin spelskicklighet under konserten. Stämman avslutades med allmänt all- och buskspel.
Nästa år är det 20-årsjubileum i Tullingsås. Kanske bågnar lokalen?

Mer läsning

Annons