Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio av tio äldre trygga med omsorgen

Det finns en bild av svensk äldreomsorg i allvarlig kris med omfattande problem och äldre som inte får den vård de borde ha rätt till. Oppositionen under ledning av Socialdemokraterna är inte sena med att haka på denna beskrivning. Men denna bild är missvisande. Nio av tio äldre säger att de är trygga med den omsorg som de får. Nio av tio av de äldre som har hemtjänst är nöjda med sin omsorg och åtta av tio inom särskilt boende är nöjda med omsorgen som ges. Detta är resultatet i Socialstyrelsens nationella brukarundersökning, som visar hur de äldre uppfattar äldreomsorgen.

Resultaten har också blivit bättre i år jämfört med förra året. Det är dessutom alltfler som säger sig vara mycket nöjda istället för att vara ganska nöjda. Andelen som är missnöjda respektive otrygga är mindre än fem procent. Deras otrygghet ska tas på största allvar och det finns självklart mer att göra för att utveckla omsorgen om äldre. När anhöriga har varit med och hjälpt äldre att svara på enkäten har även den anhörige fått svara på frågan om vad de tycker om samarbetet med omsorgspersonalen. Nio av tio anhöriga tycker att samarbetet fungerar bra.

Dessa uppgifter är viktiga att lyfta fram då bilden av en omsorgssektor i kris gör att människor känner en obefogad oro inför att bli gammal och beroende av omsorg. Det gör också att omsorgssektorn riskerar att bli oattraktiv som arbetsgivare. Generella svartmålningar vinner ingen på. Särskilt inte om de baseras på enstaka omständigheter.

Sedan 2008 har vi en nationell och årligen återkommande brukarundersökning. Jämfört med hur det var under tidigare socialdemokratiska regeringar är detta ett verkligt paradigmskifte. Nu får de äldre själva säga vad de tycker. Deras åsikter efterfrågas och är viktiga. Men tidigare regeringar visade inget intresse för de äldre eller av att mäta kvalitet.

En nyligen publicerad rapport i "Help Age International" visar att Sverige är världens bästa land att åldras i. Statistiken från rapporten bygger på uppgifter från olika FN-organ, Världsbanken och WHO. Om oppositionen vill ha en seriös debatt om äldreomsorgen kan man inte bortse från denna internationella studie eller resultatet av brukarundersökningarna.

Visst finns det stora skillnader mellan kommunerna. Med brukarundersökningen kan alla se vad som kan göras bättre, och äldreomsorgen är kommunernas ansvar.

Regeringens fokus är på de som inte är nöjda eller känner sig otrygga. Våra äldre ska få fortsätta vara den man är och har varit hela livet. Även när man blir gammal. Men vad vill Stefan Löfven? Skulle hans regering falla tillbaka till en omsorg styrd av ideologiskt tyckande istället för fakta och mätbara resultat? Äldreomsorgen är bättre i dag än den var för sju år sedan, tack vare att vi vet vad som fungerar bra och vad som fortsatt måste förbättras. Det arbetet måste få fortsätta.

Maria Larsson (KD)

Barn- och äldreminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel