Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils V Svensson

/

Nils V. Svensson har avlidit i en ålder av 88 år efter en tids sjukdom.

Annons


Yxskaftkälen

Han var född på Ruven utanför Yxskaftkälen och växte upp tillsammans med systern Kerstin. I slutet av 30-talet flyttade familjen till gården ”Gammelvala” i Yxskaftkälen som han var trogen till sin bortgång.

I unga år fick han vara med i skogsarbete och timmerkörning samt bondeyrket. 1954 gifte han sig med Elisabeth Nilsson från Raftsjöhöjden. De fick två barn, Staffan född 1957 och Torbjörn född 1960. Barnen fick tidigt lära sig att vara med i jordbruket.

Nils var för mekaniseringen av jordbruket för att göra jobbet lättare och snabbare. För att följa med tiden så renoverade han jordbruket 1973.

Han var politiskt intresserad och var under olika tider ordförande för skolstyrelsen, hörselfrämjandet, SPF och MUF. Nils var en social människa.

1975 fick familjen sorg då den yngre sonen Torbjörn omkom i en traktorolycka. Och det blev ett mycket hårt slag för Nils.

Han var väldigt intresserad av bygden och vägar. Försökte att påverka så att vi fick bra vägar till byn, liksom bygge av skogsbilvägar. Skog var också ett stort intresse, han gillade att vara ute i naturen. Bygden var viktig för honom. Han var en av dem som anordnade bingospel till förmån för byns väglyse. Och lyset lyckades de få till i slutet av 60-talet. Han stred också mycket för att skolan skulle få vara kvar i byn.

Han var alltid hjälpsam och intresserad av att allt gick bra. Men de sista åren kunde han inte vara med i den utsträckning han ville, på grund av sjukdom.

En röst har tystnat efter ett innehållsrikt liv.

För familjen genom

sonen Staffan

Mer läsning

Annons