Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nikon SB-700 lyser starkt eller jämnt

UPPDATERAD.

Annons
UPPDATERAD. Nikons nya kompaktblixt SB-700 har olika utlysningsmönster för att optimera jämnhet eller styrka. Den är även vädertätad.

Nikon SB-700 är framförallt en modernisering av föregångaren SB-600 med tydligare och enklare hantering.

Till skillnad mot SB-600 kan SB-700 styra andra blixtar, exempelvis en SB-600. Blixten är också vädertätad och det finns ett extra löst skydd för blixtfoten för att ge en komplett tätning.

På minuskontot finns avsaknaden av PC-kontakt för den som koppla blixten till vilken kamera som helst med en billig sladd. Det har varit en standardfunktion på Nikons blixtar sedan 80-talet.

Nikon är ovanligt ärliga och uppger blixtens ledtal för utlysning för ett 35mm FX-objektiv vid ISO 100. Ledtalet blir då 28. Motsvarande ledtal för SB-900 är 36.

SB-700 klarar att lysa ut vidvinkligare än så. Utlysningsvinkeln anges till motsvarande 24-120mm i FX-formatet utan tillbehör. Det går att ställa in blixten så att den optimerar jämn eller kraftig utlysning.

Uppladdningstiden uppges till cirka 2,5 sekunder med NiMH-batterier och alkaliska batterier. Med litiumbatterier som varar längre blir uppladdningstiden 3,5 sekunder.

SB-700 känner automatiskt av blixthuvudets värme och förlänger uppladdningstiden om blixthuvudets temperatur stiger, vilket skyddar blixten mot värmeskador.

Blixtens firmware kan enkelt uppdateras via Nikons digitala SLR-kameror.

SB-700 levereras med hårda lysrörs- och glödlampsfärgfilter av plasttyp, som är mer hållbara, värmetåliga och lättare att använda än konventionella filter av filmtyp. Blixten känner automatiskt av dessa två färgfilter av hård typ och ställer in optimal färgtemperatur på kameran enligt filterinformation från SB-700. Färgfilteruppsättningen SJ-4 är också tillgänglig som tillval.

Det rekommenderade priset är 3.190 kronor och säljstart är den 26 november.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild