Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nikon P7000 utmanar Canons G-serie

På 1990-talet gjorde Nikon påkostade kompaktkameror.

På 1990-talet gjorde Nikon påkostade kompaktkameror. Med nya Nikon P7000 är det första gången de gör en så avancerad digital kompakt. 28 millimeters vidvinkel, bildstabilisering, stor högupplöst skärm, HD-filmning och mikrofoningång är något av kamerans innehåll.

28Ti och 35Ti hette Nikons påkostade kompakter på 90-talet. 2000-talets version heter P-7000 och är en direkt utmanare till Canons G-serie.

Den 23 september når Nikon P7000 de svenska butikerna till ett pris om 5 490 kronor. För de pengarna bjuder P7000 bland annat på 7,1x optisk zoom motsvarande 28-200 millimeter i småbildformatet, bildstabilisering, en tre tum stor skärm med upplösningen 920 000 bildpunkter, 10 megapixel och HD-filmning (720p) med ljud via inbyggd eller extern mikrofon.

I kameran finns också ett nytt bildhanteringssystem – Expeed C2 – som ska ge bättre resultat vid filmning och fotografering i svagt ljus. Sensorn är 1/1,7 tum stor.

ISO i normalläge går från 100 till 3200, men kan utökas till Hi 1-läget som motsvarar ISO 6400. Nikon P7000 har även fått ett inbyggt brusfilter som är ställbart i två steg där det nya så kallade "låg"-läget ger mer detaljrikedom än brusreducering.

Funktioner och rattar

Virtuellt vattenpass, D-lighting och gaffling är några av kamerans funktioner. Gafflingsfunktionerna gör det möjligt att ta sekvenser med olika inställningar – variera exponeringen, ISO-känsligheten eller vitbalansen. Inbyggt i kameran finns även en redigeringsfunktion där man kan justera vissa inställningar samt kontrollera högdagrar, skuggor och mellantoner.

Nikon P7000 har fått en analog exponeringsratt för att hantera exponeringskompensationen i steg om 1/3 EV. Snabbmenyratten ger manuell tillgång till de funktioner som används ofta. En funktion gör det möjligt att växla till förinställda brännvidder, vilka användaren kan anpassa efter sina egna önskemål. Den nya zoomminnes-funktionen gör också att man med ett tryck kan växla till valfri brännviddsskala via den nya manuella funktionsratten.

Den optiska sökaren har dioptrijustering och P7000 är kompatibel med Nikons blixtar, den nya vidvinkelkonverteraren WC-75A och den infraröda fjärrkontrollen ML-L3.


/Elin Parmhed

Kamera & Bild