Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nikon Coolpix S620 - Överraskande snabb

/

Schysst vidvinkel, fickvänlig storlek och snabb som attan.

Annons
Schysst vidvinkel, fickvänlig storlek och snabb som attan. Nikon Coolpix S620 är nära nog en idealisk fickkamera för snabba ögonblicksbilder. Men den hade gärna fått rymma några fler funktioner.

När vi testade Nikon Coolpix S600 tyckte vi visserligen att kameran var snabbare än tidigare nikonkompakter, men ändå i långsammaste laget. Nikon S620 är betydligt snabbare.
Nikon vet att folk stör sig på sega kameror.
Nikon vet att design säljer.
Nikon vet att de flesta bara siktar och trycker.
Därför ser Nikon S620 ut som den gör. Vi som vill ha klassiska automatiklägen och lite mer kontroll är så få att det är viktigare för Nikon att kameran upplevs som enkel. Den konservative får helt enkelt välja sportprogrammet istället för att direkt välja en snabb slutartid som ett exempel.
Nikon har tack och lov tillåtit ett särskilt blixtläge på blixtknappen för blixt med långa tider. I det fallet slipper man välja programmet «nattporträtt». Men i övrigt gäller det att bli bekant med motivprogrammen.

Brus under kontroll

För den som vill ha en helautomatisk kamera i litet format och med lite kraftigare vidvinkel än standard finns det inte mycket att anmärka hos S620. Det ska till tämligen stora utskrifter för att bruset ska synas vid ISO 800 och ISO 1600.
Den som är lite petig ser att brusreduceringen går igång redan vid låga ISO, men det är så för i stort sett alla kameror idag. Å andra sidan gör Nikon ett bra jobb med sin brusreducering och upp till ISO 800 känns bilderna skarpa. Vid ISO 1600 börjar utsmetningen av bruset påverka skärpeintrycket.
Går man vidare med detaljgranskningen ser man kraftig blålila färgning av vissa konturer med hög kontrast, exempelvid trädgrenar. Detta är normalt på en så pass kraftig vidvinkel som S620. Fördelarna med vidvinkel överväger säkert för de flesta - nu kommer hela gänget med på bilden.

Jag kan mycket väl tänka mig att ständigt bära med mig kameran eftersom jag uppskattar snabbheten och vidvinkeln. Sen gäller det bara att lära sig fotografera med motivprogram.

PLUS / MINUS

+ Liten och smidig
+ Väldigt snabb - tar bild direkt
+ Motsvarande 28 mm vidvinkel
+ Bra brusreducering

- Brus redan på lägsta ISO
- Kraftig missfärgning av vissa konturer
- Saknar de traditionella PASM-lägena
 


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons