Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas är inte så ängslig längre

/
  • ”Det finns alltid två vägar att gå i alla sammanhang. Man väljer själv vilken av vägarna man tar”.Det säger Niklas Strömstedt apropå nya skivtiteln ”Två vägar”. Han är stolt över många saker i sin karriär, men mest stolt är han över att han klarat av att leva på sin musik under alla år. foto: scanpix

Han har varit artist och låtskrivare i kärlekens tjänst under tre decennier. Niklas Strömstedt är helt enkelt en jävel på kärlek. Och han står för det.

– Men det tog tid. Alla vill ju egentligen vara tuffa rockkillar, säger han.

Annons

Det har gått trettio år sedan Niklas Strömstedt spelade in sin första låt. På lördag firar han det i Östersund. Då stoppar nämligen hans turné ”Trettio år i kärlekens tjänst” på Gamla teatern.

Publiken kan se fram emot ett långt samtal om livet, musiken och kärleken, så klart. Niklas har också med sig en diabildsprojektor för att visa foton, från olika tillfällen i karriären, men också ur privatlivet.

Han talar bland annat om sina föräldrar, tidningsmannen Bo Strömstedt och författaren Margareta Strömstedt.

– De har betytt jättemycket för mig. Jag växte upp i en miljö som präglades av ord och språk och tycker själv mycket om att skriva. Det fick jag med mig hemifrån.

Niklas vill inte kalla sitt framträdande för en konsert utan för en föreställning. Han hoppas att det ska bli en förtrolig och intim stund för alla närvarande.

– Vi spelar enbart för en sittande publik och vi är bara tre i bandet. Ofta byter vi instrument med varandra, vilket innebär att det kan bli lite olika sättningar under kvällen.

Förra året kom senaste skivan ”Två vägar”. Då hade det gått sju år sedan sist. Att de dröjde så länge berodde på att Niklas kände sig ganska oinspirerad och behövde en paus som soloartist. Under tiden skrev han bland annat de svenska texterna till musikalen ”Mamma mia”.

Men så återkom sakta men säkert lusten att stå på scenen.

– Jag hade skrivit under en lång tid och hade material för en hel skiva. Jag och Christoffer Lundqvist, som också har jobbat med Per Gessle, spelade in under några veckor utan några datorer. Det var så roligt och musiken låter så mycket mer organisk och levande, säger han.

Plattan handlar mycket om ”kärlekens omöjligheter och möjligheter”. Det skriver han själv på hemsidan. Niklas vill inte kalla sig själv för en hopplös romantiker utan föredrar benämningen hoppfull romantiker. Men det tog ett bra tag innan han vågade stå för att han faktiskt tycker att kärleken är viktig, och inte något som bara mesar håller på med.

– Det tog jättelänge att hitta fram till det, att erkänna för sig själv att nej, Niklas, den tuffa rockkillen är inte din grej. Men det är ju inget fel med det, och när jag märkte att folk tyckte om det jag gjorde så vågade jag också mer.

– Nu har jag stått fast vid mitt uttryck under lång tid och inte ängsligt irrat runt.

Känns turnén som en nystart?

– Litegrann, jo det gör den faktiskt. Efter turnén ska jag vara ledig på landet och spela in något nytt. Förhoppningsvis släpper jag en ny singel nästa höst.

Mer läsning

Annons