Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nicklas Bäckström dopad

Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov. Det bekräftas av SOK.

Läs rapporteringen från presskonferensen här ovan.

Annons

Björn Folin, presschef på Sveriges olympiska kommitté SOK, bekräftar för TT att Bäckström inte spelat finalen på grund av en allergimedicin han har ätit.

– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin.

Det spekuleras i att medicinen i fråga kan vara Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

Den rumänska gymnasten Andreea Raducan blev av med sitt OS-guld 2000 efter att ha testats positivt för pseudoefedrin. Hon sade sig ha tagit två tabletter, som hon fått av sin tränare, mot en förkylning.

Raducan blev däremot inte av med sina övriga medaljer, och stängdes inte heller av. Däremot blev landslagsläkaren avstängd i flera år.

Antidopningsbyrån Wada har genom ett avtal med Internationella ishockeyförbundet kunnat testa de NHL-spelare som kunde bli uttagna till OS under hela säsongen. Men det finns inga siffror på hur många eller vilka spelare som har testats.

Under OS har det varit Internationella olympiska kommittén (IOK), i samarbete med den ryska antidopningsbyrån (Rusada), som ansvarat för de minst 2 287 urinprov och 609 blodprov som har genomförts i samband med spelen i Sotji.

– NHL-spelarna som kommer att delta i Sotji kommer att testas enligt den ryska olympiska kommitténs riktlinjer, sade Wadas generalsekreterare David Howman på en presskonferens inför spelen i OS i Sotji.

Pär Mårts om Bäckström till TV3:

– Tror att det påverkade oss mer än vad vi kanske tror. Blev fokus på fel saker hela tiden, och det känns inte bra, säger han.

Hur det märktes på spelarna:

– De är människor och det är klart att de påverkades. De visste inte vad som hade hänt. Är så jäkla förbannad att det får gå till på det här viset.

– Två timmar innan match fick jag reda på att det har varit något tjall kring Bäckström.

Viasat: Känner du att det är en skandal?

– Ja. Det här är helt ofattbart. Vi är alla besvikna och förbannade att vi inte fick tävla fullt ut.

(TT)