Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni hade fel om Patti Smith

"För lite hårdrock".
"Patti Smith är inte tillräckligt känd för att fylla Stortorget".
"För lite hårdrock".
"Patti Smith är inte folklig nog för att fylla Stortorget".
Det var nog de fraserna jag hörde flest gånger på vägen mot den stora Yranfinalen i lördags.

Och ja, det var för lite hårdrock på årets Yra, men ibland stämmer det bara inte till, turnéer ska sammanfalla med sista helgen i juli, gager ska motsvara förväntningarna. Det är inte så jäkla enkelt. Nästa år hoppas jag på ett riktigt klassiskt hårdrocksband. Scorpions, Mötley Crüe, Van Halen, Def Leppard. Svårare än så behöver det inte vara för att få länsborna att vallfärda in till stan. En sådan bokning behövs nu när festivalen gått back två år i rad. Jag tror också att det är rätt beslut att fortsätta med Klubbland. Publikmässigt tog det sig på torsdagen och nästa år kommer ännu fler att hitta dit.

Men till alla ni olyckskorpar som kraxade om Patti Smith. Ni hade fel. Det blev fullt på torget. Och hennes konsert är utan tvekan det bästa jag sett på Yran hittills. Jag blev helt tagen av hennes fullständiga rock'n'roll-överkörning. Helt tagen av hennes vänlighet och ödmjukhet, nästintill utmattad av intensiteten i hennes närvaro och mjuka dans.

Hon ville vara där ute i regnet med oss, sade hon. Då och då lämnade hon sin plats under tak och gick längre ut på scenen där de hårda regndropparna plaskade i pölarna. Stod där och betraktade oss, vinkade och log, så stilla mitt i all den där rock'n'rollen. Det var banne mig ren poesi.

Fler pärlor i hårt urval:

#Erik Wennergren drog på sig sin broderade jacka och fyllde nästan Intiman. Jag kommer ihåg hur imponerad jag blev när jag såg honom för första gången för många år sedan. Då var han frontman i bandet Suspicious Leftovers och spelade på Bluesfestivalen. Nu skriver han fin, svängig americana/countrypop, många gånger med politiska budskap. Så rätt i tiden, Erik förtjänar ett större genombrott.

#Micke Mojo Nilsson i Teatersalongen. Vilken härlig artist han är och vilka medmusiker han har med sig! Hela konserten var som ett enda stort prov på spelglädje; Micke, Bosse Lindberg, Lars Ericson, Per Stålhandske och Tomas Boström lekte sig fram på scenen. Jens Ganman gästade och publiken fick höra låten "Love will get you every time" som han och Micke skrivit tillsammans. Åh, vad svag jag är för doften av Bon Jovi. Ser fram emot skivan.

#Thåström. Jag säger bara Thåström. Som en antites till världens alla wanna be-kändisar som fläker ut sig överallt i tid och otid, stod han där i motljus och vägrade vara med på storbildsskärm. Under de inledande ödesmättade trummorna i "Beväpna dig med vingar" slet sig en heliumballong lös från ståndet alldeles nedanför Stortorget.

Jag följde den med blicken över hustaken tills den inte syntes mera. En guldglänsande gris var till slut fri.