Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

New York-kockar besökte matveckan

Åre Gastronomy Week pågår runt om i hela Åre just nu.

Två av besökarna är kockar och jobbar i New York.

– Jag älskar svenskt smör, säger Colette Connor.

Ett evenemangstält på Åre torg är "hjärtat" under Åre Gastronomy Week, som arrangeras för första gången.

Där inne kan besökare titta in för att provsmaka lokal mat och drycker från både länet och övriga världen. Det ordnas också whiskeyprovningar och andra evenemang under veckan.

– Vi ville först skapa en öl- och whiskeymässa. Men det känns som det redan har gjorts. Så då bestämde vi oss för att även ta med mat i det, säger kocken Erik Sundsten, som tillsammans med projektledarna Calle Hedman och Bri Stundon organiserat Åre Gastronomy Week.

Enligt Erik Sundsten är Åre rätt plats för en matmässa. Här finns mängder av matställen på väldigt liten yta. Och han får medhåll från – USA.

Colette Connor och Pam Wolfert är kockar och jobbar med catering i fashionabla Hamptons, förort till New York där bland annat Beyonce Knowles och hennes make Jay-Z har sommarhus. Colette och Pam är på besök i Åre under matveckan för att inspireras.

– Det som utmärker det svenska köket är fokuset på lokala råvaror. Sverige var väldigt tidiga med lokala leverantörer. Det börjar växa världen över nu. Men det började redan för sex-sju år sedan här i Sverige, säger Colette Connor som vunnit priser för sitt matlagande.

Det arrangeras små och stora evenemang på temat mat och dryck runt om på restaurangerna i Åre under hela veckan. Whiskeyprovning, ostavsmakning och bryggteknik för kaffe är några av programpunkterna. Ett annat exempel är krögaren Jonas Dahlbom som på sin egen restaurang tillsammans med ölprofilen Gustaf Ahlin komponerat en sexrättersmiddag med bland annat spännande kaffeöl.

– Jag provade ölerna och så bestämde jag utifrån dem vad jag skulle servera till, säger Jonas Dahlbom.