Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervsvaga vårdbolag kräver besked

Först plockar vårdbolaget Attendos ägare ut en miljard ur bolaget. Sedan vill de ha garantier för att kunna fortsätta plundra sina bolag på skattepengar, även om det blir ett maktskifte nästa år.

Fast de formulerar sig inte så naturligtvis. De kräver "långsiktiga spelregler" för branschen. Kravet ställs i en debattartikel av Attendos vd Ammy Wehlin, bara tre veckor efter att ägarbolaget IK Development Partner plockat ut pengar motsvarande 3 000 underskötersketjänster ur hennes bolag – av ren nervositet.

Miljarduttaget motiverades nämligen med att den politiska debatten gjort framtiden osäker för vårdbolagen. En majoritet av svenska folket har ju i undersökning efter undersökning svarat att de är emot vinster i välfärden. Hur blir det med Stefan Löfven som statsminister, undrar Ammy Wehlin; "Får vi fortsätta existera då?"

Det blir allt tydligare att den privata välfärdssektorn har smittats av finansmarknadens nervösa beteendemönster. Så fort det börjar blåsa runt öronen ser bolagen till att säkra pengar till sina aktieägare. För trots att de kallar sig riskkapitalister så har de satsat pengar i välfärdssektorn just för att den anses vara riskfri.

Normalt är det vid försäljningar som de stora vinsterna görs. I april blev Attendo till salu. Men det gick trögt. Tiden gick och ägarna började bli oroliga. I augusti valde de att säkra sina vinster på ett annat sätt. Efter att ha "omfinansierat lånen" erbjöds ägarna en miljard genom aktieinlösen.

I debattartikeln målar Attendos vd upp en hotfull bild av vad ett vinstförbud skulle medföra. Det skulle "slå undan fötterna" på dem som "valt ett boende som passar just deras behov".

Åldringarna på Solbacka i Föllinge eller Hornsberg på Frösön skulle alltså riskera att tappa fotfästet om deras hyresvärd inte fick berika sig på skattemedel.

I själva verket är det det urspårade svenska systemet som tillåter miljardvinster i välfärden som gör tillvaron osäker. För vad kan vara mer nyckfullt och oförutsägbart än en bolagsstyrelse som anar en osäker framtid i branschen?