Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nervproblem för Mathias och Anders

/
  • Mathias Fredriksson ersätter sjuke Anders Södergren i lördagens fristilslopp i Davos.
– Det var ett lätt beslut att ta när jag fick frågan på onsdagseftermiddagen. För mig gäller att ta vara på alla chanser som dyker upp, säger Mathias.

Det är nerverna som spökar för Mathias Fredriksson och Anders Södergren. För Mathias handlar det om knippet som går till deltamuskeln i vänster arm och för Anders de som är kopplade till högra vaden.

Annons

Det har gått två veckor sedan Mathias våldsamma vurpa under ett träningspass på rullskidor.

– Jag är smärtfri och har slutat med smärtstillande taletter. Alla muskler runt omkring som också skadades är mycket bättre, berättar Mathias.

Men det stora problemet i dagsläget är rörligheten i vänstra armen som fick ta den värsta smällen när han kraschade. ”Muskeln känns som en tvättsvamp”, säger Mathias.

– Nervskadan gör att jag inte kan få någon kontakt med deltamuskeln. Signalerna går helt enkelt inte fram och jag kan som max lyfta armen i höjd med armhålan.

Vad får du för behandling?

– Det är mycket sjukgymnastik just nu. Jag kör själv med gummisnoddar, skittråkigt, men nödvändigt.

– Skadan går ju att likna med en glappkontakt. Det man går och hoppas på nu är att det plötsligt bara ska klicka till en dag och bli kontakt igen. Men att ge sig ut och stakträna i dagsläget är helt uteslutet.

Vill det sig riktigt illa så kan Fredrikssons målsättning att försöka ta en plats i den svenska OS-truppen gå i stöpet.

– Det sägs att läkningen kan ta allt ifrån en till sex månader. Tar det ett halvår så blir det naturligtvis ingen skidåkning på elitnivå för min del i vinter.

För Anders Södergren ser det betydligt mer optimistiskt ut inför fortsättning.

– Det har gått tio veckor sedan jag opererade diskbråcket. Expertisen säger att den tiden är den viktigaste och de är liksom jag helnöjda med läkningen hittills.

Han är ännu inte i full träning, men kan göra det mesta som en elitskidåkare behöver under lite lättare former.

– Från och med nu hoppas jag att de ska gå att utmana lite mer under träningspassen.

Problemet är styrkan i högra vaden som helt naturligt inte är vad den borde vara efter ingreppet. Den rehabiliteringsprocessen kan ta allt från en månad till ett och ett halvt år.

– Men så länge jag kan träna vaden och känna att jag blir starkare så är jag inte orolig. Det är tålamod som gäller och det känns riktigt positivt att det går åt rätt håll, avrundar, Södergren.

Mer läsning

Annons