Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nerpin satsar som proffs – målet är Europatouren

Therese Nerpin skriver historia. Som första damspelare i Jämtland har hon tagit steget till proffslivet. Målet är Europatouren.

– Det känns jättebra, säger hon.

Annons

Tiden är mogen för det stora klivet. 28 december fyller Therese 19 år. Då ska Storsjöbygdens bästa spelare förhoppningsvis ha klarat deltagarkortet till Europatouren.

Kvaltävlingarna spelas i Marocko, från slutet av november och tre veckor framåt. I potten finns platser till Europatoren, men också till undertouren, Access Series.

– Totalt är det 300 spelare anmälda. Vi delas upp i tre grupper som ska spela under tre veckor. Jag har lottats in i första gruppen, i slutet av november, berättar Therese.

Gallringen sker kontinuerligt under dessa veckor. Ursprungliga 300 spelare ska bantas till 150 spelare och sedan ned till de 30 främsta. De bästa får "licens" att spela Europatouren, övriga är klara för Access Series.

Realistiskt sett är det förstås den sistnämnda touren som Therese Nerpin siktar på i detta första skede som proffs. Förutsättningarna för att nå Europatouren direkt finns kanske inte där än.

En anledning är förstås åldern. Therese är bara 18 år när hon börjar kvalet och bara i början av sin karriär.

Bytet av slagteknik är också en faktor att räkna med. Nerpin håller fortfarande på att vänja sig vid den teknikrevolution som hennes nya tränare Geoffrey Loughrey iscensatte i somras.

– Det var nödvändigt. Vi har ändrat på svingen, puttningen, tekniken. Det har varit svårt och det har gått tungt ibland, men nu spelar jag mycket bättre än tidigare, menar hon.

Förändringen har tagit tid, men under sensommaren hände något. Plötsligt började spelet att stämma. Slagen blev längre och rakare.

Tidigare nådde hon cirka 230 meter med drivern. Nu går bollen upp till 270 meter.

– Det är väldigt långt för att vara en tjej.

Steget till proffsvärlden togs i höstas, efter en tids funderande. 18-åringen hade flera alternativ.

College i USA, flytt till Halmstad eller att lämna amatörlivet och bli proffs.

Valet föll på det sistnämnda.

– Det är en stor apparat, samtidigt som det rent konkret mest är en pappersgrej.

Framtiden är förstås ett oskrivet blad, men med Geoffrey Loughrey vid spakarna finns det möjlighet till stor utveckling. Frågan är bara hur det fungerar rent praktiskt, med han boende på Irland och Therese i Sverige?

– Ibland kommer han upp till mig, ibland åker jag till Irland. I vinter ska vi träffas på flera ställen utomlands.

Nerpin har hunnit med tre tävlingar som proffs. Två i Sverige och så den senaste, på Azorerna (ögrupp utanför Portugal).

Där gick det riktigt bra. Therese slutade på 30:e plats och fick en fribiljett till nästa tävling, på Kreta, 24–26 oktober.

– Konkurrensen var hård. Vi var fem från Sverige, tre från Norge och Finland och sedan många från Spanien, Italien och Bulgarien. berättar hon.

Frågan är väl om du kan bo kvar i Östersund när du jagar en plats på Europatouren?

– Ja, det är den stora frågan. Jag tvivlar på det. Jag har börjat kolla på Stockholm och olika klubbar där.