Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nelson – SM-tävlingarnas genombrottsman

Än en gång var Lars Nelson snuddande nära sin första individuella SM-titel. När knappt fyra kilometer återstod av lördagens 15 km i klassisk stil ledde Åsarnalöparen med två sekunder före Marcus Hellner, men än en gång var Marcus starkare mot slutet och fick till slut en marginal på 5,5 sekunder.

Den störste favoriten Daniel Richardsson, Hudiksvall försvann redan före det sista av de fyra varven. Kanske var det en blackout som fick Daniel att tro att det var färdigåkt. Han svängde in i målfållan, insåg sitt misstag och fick vända om. Det kostade honom en minut och resulterade så småningom i en femteplats.

Dubbelmästarna Marcus Hellner och Charlotte Kalla i all är, men frågan är om inte Lars Nelson var dagens och SM-tävlingarnas verklige genombrottsman. Han visade att hans tidiga OS-nominering var berättigad.

Att komma med i OS-truppen är en sak, att få åka en distans en annan.

– Jag tror ändå att största chansen är att få åka skiathlon eftersom Johan Olsson knappast satsar på den distansen – om han nu förhoppningsvis blir frisk. Men för att få åka 15 km klassiskt eller stafetten krävs kanske att någon är sjuk, sa Lars Nelson, när han nöjt summerade sin SM-insats.

Det är just i klassisk stil som Lars är bäst och utvecklats mest.

– För några år sedan var det väl ingen av oss som trodde det här om Nelson, sa en berömmande Marcus Hellner som i två lopp fått ge sitt yttersta för att klara silvermannen.

Marcus är faktiskt tre månader yngre än Nelson. Men i träningsbakgrund skiljer bra mycket mer åt andra hållet.

– Det var väl fyra år sedan jag började satsa på allvar och för tre år sedan trodde jag nog aldrig jag skulle nå så här långt sa Nelson.

Men han var tidigt en talang med USM-seger i stafett för Funäsdalen för 14 år sedan, då med även ÅIK-klubbkompisen Tiio Söderhielm i guldlaget. Det blev även två JSM-guld och faktiskt en klar sträckseger i en JVM-stafett.

Sedan kom satsningen av sig. Lars pysslade med litet annat och var landslagsman i telemark, spelade fiol och säkert tog också hårt på honom då avled i cancer.

Men för fyra år sedan blev det nytändning som gett en klar kurs uppåt. Fortsätter den kan han kanske om några år spela första fiolen i SM-sammanhang.

Spänningen under SM-loppet var stor. Vid spåret stod pappa Janne Eriksson med sin kamera och läsplatta där han kunde följa sekundjakten. Efter loppet var det bara för Janne att gratulera en annan pappa, Tomas Hellner.

Sedan var det prisutdelning och så bar det hem till Funäsdalen och Bruksvallarna. Lars skall packa för måndagens avfärd till höghöjdslägret.

Bakom Lars Nelsons fina SM-silver gjorde Åsarnas juniorer en ny stark insats på 15 km med Jens Burman på 12:e plats bland seniorerna. Burman var nära två minuter efter tätparet, men har en enorm utvecklingspotential. Juniorkompisen Simon Lagesson var en halv minut sämre och blev 17:e – även det med mersmak. Bäste junior var ändå Falun-Borlänges Oscar Svensson, som bör ha en bra chans i JVM. Oscar kom på åttonde plats, 12 sekunder före Burman. Det är inte så ofta Sverige har så många juniorer bland de 20 bästa i ett senior-SM.

Arvids Forss, Åsarna, är också en relativ ung talang, som blev 22:a, några snäpp före Östersunds Rasmus Hörnfeldt, som ju åkte så bra i stafetten. Hampus Lindblom, Åsarna, åkte betydligt bättre än i stafetten och blev 26:a, drygt tre minuter efter täten.

Åsarna, med sina två juniorer, tog lagsilver och var bara fem sekunder efter Mora, som tog guldet,

På damsidan saknade Åsarna sina tre olympier och placeringarna blev därefter. Nu blev Offerdalstrion bästa länsåkare med Evelina Bångman bäst på 21:a plats, Ida Indahl var 22:a och Lisa Dahl 24:a med landslagstjejen Lisa Larsen mitt emellan sig. Fram till Charlotte Kalla var det drygt tre minuter.

Evelina bör i efterhand hyllas för sin insats i torsdags eftersom hon då blev mästarinna i U23, en tävling i tävlingen, men där resultaten för en alltför undanskymd tillvaro. Lisa var faktiskt fyra i U23 den dagen. På 10 km var U23-placeringarna något sämre.

Då det gäller länsåkare borde vi förstås också räkna Sofia Bleckur och Britta-Johansson-Norgren, som sedan länge bor i Östersund, ihop med varsin skidskyttetränare. Sofia borde ha varit med i OS-truppen där hon kunde göra dubbel nytta. Hon är utbildad sjuksköterska…