Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nelson efter silvret: – Jag gjorde fel

Lars Nelson var den ende av Åsarnas sex olympier som kom till start första SM-dagen. En men ett lejon brukar det heta och visst kämpade Lars som ett Lejon.
Resultatet blev funäsdalingens första individuella SM-medalj, ett silver efter en hård spurtstrid med Marcus Hellner, Gellivare, regerande olympiamästare och SM-vinnare i skiathlon för femte gången i följd.

Tidsmässigt skilde det tre tiondelar och man kan väl säga att Lars dessutom hade litet mindre rutinerad målgångsteknik.

– Jag gjorde ett fel när jag gick in på stadion. Jag borde ha varit först där, men jag vet inte om det räckt.

Bronset gick till Daniel Richardsson, Hudiksvall, som förlorade några sekunder i mitten av skejtdelen, ett avstånd som höll nästan konstant in i mål.

Av de sex herrar som stått främst som allroundåkare i OS truppen var tre sjuka, först och främst Johan Olsson, men även Anders Södergren och Calle Halfvarsson. Den sistnämnde var kanske den som bedömdes ha största chansen att bryta Marcus Hellners segersvit på distansen

Nelson och Richardsson drog hårt under den klassiska delen, där man försökte hänga av Hellner inför fristilen och spurten, hans två specialiteter. Men avståndet blev aldrig tillräckligt stort och distansens senaste olympiamästare kunde hämta in i princip allt före sitt skidbyte.

Resterande 15 km med skejt var det Nelson och Hellner som försökte göra samma sak med Richardsson. Luckan blev inte stor utan höll ganska konstant till mot slutet då Richardsson inte längre hade något att kämpa för. Avståndet till tätduon blev då 16 sekunder, men Richardsson hade nära minuten till de bakomvarande.

– Hoppas det här räcker för en OS-start. Just den här distansen och 15 km klassiskt är väl de två som jag hoppats kunna få åka kommenterade Lars Nelson efter sitt lopp.

– 15 km klassiskt vill jag också åka, men en stafettplats blir tuff att ta, om inte någon blir sjuk.

Kanske gör han i dag ett försök att visa sin kapacitet för OS-stafetten. Det skulle ge Åsarna en chans att hänga med i stafettens guldstrid. Lagen är sargade och Hudiksvall, som vunnit tre raka, är till och med osäker om det blir något lag.

Tiio Söderhielm, som var tolva i skiathlonloppet, är tillsammans med sprintspecialisten Teodor Petersson i så fall övriga i laget. I skiathlon tog man lagguldet med Hampus Lindblom (25:a) som tredje man. Det var Åsarna IK:s 109:e (!) herrguld. I särklass bäst i landet.

För 14 år sedan vann Funäsdalens USM-guld i stafett med Tiio och Lars i laget. Lars tog litet längre tid på sig att slå igenom. Nu är han inte bara med i OS-truppen utan får bergsäkert åka någon distans.

Marcus Hellner var nöjd med sitt lopp.

– Killarna körde tufft i klassiska delen, men jag lyckades nagla mig fast. Sedan körde vi en bra skejt fram till sista då jag mest laddade för spurten.