Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nelly hemma efter dragracing i Las Vegas

När 16-åriga Nelly Nygaards tjejkompisar sitter vid datorn eller är ute med sina vänner, då håller Nelly till i pappas garage och skruvar på sin dragracingbil. För 14 dagar sedan var hon i Las Vegas och tävlade med sitt udda fordon.

– Visserligen är det här en ovanligt sport att hålla på med, särskilt för tjejer, men jag och mina två systrar tycker att dragracing är det bästa som finns, säger Nelly Nygaard, från Rödösundet.

Hon är uppfödd med de snabba bilarna hemma på gården. Det är Nellys pappa, Tommy Nygaard, som under många år varit en av Jämtlands bästa dragracingförare och hans intresse har smittat av sig på döttrarna.

Nelly går i ettan på Wargentinsskolans teknikprogram och så länge hon kan minnas har hon varit intresserad av motorer och skruvande.

När hon var tio år fick hon sin första dragracing bil för juniorer och med den har hon varit med i flera tävlingar, både i länet och i andra delar av landet.

Nu har hon växt ur den bilen och därför har pappa Tommy köpt en något värre kärra som hon redan tävlat med en gång.

– Det var för 14 dagar sedan i Las Vegas, berättar hon. Pappa köpte bilen i USA och efter det har den renoverats på en high school i Lake Arrowhead, utanför Los Angeles.

Eleverna på skolan, som har inriktning fordon, gick igenom bilen helt, så när vi flög över till tävlingen så var det bara några små justeringar som behövdes göras.

Nellys nya racingbil är en Camaro Z 28 från 1982. Den har en motor på 250 hästkrafter och en toppfart på cirka 150 kilometer, som uppnås efter 16 sekunders körning eller 402 meter.

– Det var jättespännande att få tävla på The Strip, som den specialgjorda banan för dragracing heter i Las Vegas. Jag gick vidare till andra omgången i två klasser, så då får man vara nöjd med resultatet. Mina konkurrenter i tävlingen har ju mycket större möjligheter att träna, i Las Vegas är det ju sommar året om.

Nelly kom hem från USA för en dryg vecka sedan, men hennes bil väntar fortfarande på att få åka båt över Atlanten.

– Vi får hem den till Rödön i slutet av mars.

Nelly ska vara med i flera tävlingar med sin nya bil i sommar och så småningom räknar hon med att byta ut den till en bil i den största klassen.

– Den heter Funny car och i USA är det ett enormt intresse för tävlingar med bilar i den klassen, säger Nelly.