Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nekades lämna anmälan: "Jouren gäller bara för fastigheter"

Ale Jönsson misstänkte avloppsläckage när smutsbrunt vatten samlats i den tomma älvfåran över natten, och ringde därför kommunjouren, men fick nobben:

– Helgjouren gäller endast för fastigheter, sa de.

Ale Jönsson är en av dem som bor vid Faxälven i Ulriksfors. Han reagerade på att en stor mängd med brunt vatten fyllts på i älvfåran under natten mot lördagen. Älven, som är reglerad, är stängd över vintern. Kommunen har pumpstationer efter sträckan, och Ale Jönsson var rädd att något fel uppstått där. Han ringde därför kommunens journummer som finns angivet för felanmälan, men fick nobben:

– De ville inte ta emot någon anmälan, helgjouren gällde endast för fastigheter, sa de.

När Länstidningen ringer samma nummer så är man mera tillmötesgående, och lovar att jouren ska ringa upp. Strax därefter ringer Strömsunds kommuns V/A-chef Richard Persson:

– Ja, normalt så omfattar helgjouren endast fastigheter, men har det uppstått något fel vid en kommunal anläggning så blir det ju annat.

Är det då rimligt att en privatperson som ringer avvisas på detta sätt?

– Det kan jag inte ha någon synpunkt på, jag får ta upp det med jouren.

Richard Persson berättar att varje pumpstation har ett bräddavlopp, och risken finns att avloppsvatten kan ha runnit ut i älven om det har bräddat över:

– Jag ska genast kontakta folk som får åka och kontrollera så att det inte står och bräddar.

Ale Jönsson berättar att det inte är första gången det händer:

– Tidigare vet jag att kommunen hade ett bräddavlopp längre ned efter älven, och där rann det som en hel bäck av dyngvatten för några år sedan. Jag kontaktade kommunen då också, och jag trodde att de hade plockat bort det.

Det avloppsvatten som bräddar över rinner alltså ned i en torr älvfåra och samlas hela vintern. När dammen öppnas på våren så sköljs allt ut i älven. Ale Jönsson tycker att det är märkligt att kommunen inte har bättre kontroll på sina bräddavlopp, där vattnet riskerar att bli förorenat:

– Har det bräddat över så är det kommunens skyldighet att informera om detta. Då bör man sätta upp skyltar om att vattnet är otjänligt.