Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, vem som helst kan faktiskt inte

Annons

”Det där kan ju vem som helst göra” Frasen känns igen från vilken modern konstrunda som helst, men år 2009 lever vi alla efter uttrycket. Vi skriver våra egna böcker, sätter ihop våra egna fotoalbum, designar våra egna hemsidor, snickrar våra egna bokhyllor och gör våra egna demos i hemmastudion.

Det är rörande på alla sätt och vis, och drabbar det bara oss själva så gör det ju inte heller så mycket. Värre är det när herrar i kostym ska in i det där träsket. De som förstår att det finns pengar att tjäna, men som inte förstår att inte vem som helst kan.

För så här är det egentligen: Vem som helst kan inte. Jag är ledsen att behöva komma med den nedslående nyheten. Vem som helst kan inte, av den enkla anledningen att det är en stor konst att kunna. Inte ens om man redan råkar vara ett känt ansikte kan man. Och ibland blir det riktigt pinsamt. Det har våren 2009 redan visat.

Vem som helst kan inte 1: Filip och Fredrik.

Jag brukar gilla Hammar och Wikingsson men deras liveshow från New York är det i särklass sämsta duon har gjort. De pratar i munnen på varandra, humorn går rakt över huvudena på gästerna, så fort de är något intressant på spåren byter de ämne, eller ännu värre – person. Förra söndagens avsnitt med Kevin Bacon och Thorsten Flinck var så pinsamt att jag tittade på det med en filt i beredskap. När Flinck och Bacon läste Strindbergs Paria mot varandra fick jag användning av den. Vem kan slå Fredrik och Filip? Norrmannen Fredrik Skavlan inte bara slår dem, han manglar över dem.

Vem som helst kan inte 2: Alex Schulman.

Först var han en spottande, nedtryckande elaking. Någon som satt med armarna i kors med ett självbelåtet flin över veckans mobbningslista. Nu har han skrivit barndomsskildringen ”Skynda att älska” och ser så sorgsen och allvarlig ut på alla pressbilder att man inte kan låta bli att skratta högt och undra om Alex Schulman har hört talas om uttrycket ”First impression lasts”? Vem är du Alex? Jag känner mig förvirrad. Nej, jag läser nog om Åsa Linderborgs ”Mig äger ingen”.

Vem som helst kan inte 3: Jesper Kärrbrink, vd för Eniro, och Håkan Ramsin, vd för AirPlusTV.

Man kan riktigt se de här herrarna framför sig. De åt säkert en riktigt god rödvinsmiddag tillsammans och malde på om att vem som helst kan ju skriva en deckare. Nu har de tillsammans gett ut ”Ängel och demon” (Doftar rätt starkt av Dan Browns titel ”Änglar och demoner”) där Victoria Silvstedt har lånat ut både sitt ansikte och röst till huvudpersonen.

Så här står det på baksidan: ”Elisabeth Gripe får ofta höra hur lik hon är en känd svensk fotomodell. Att hon dessutom utövar kampsport, fullkontaktvarianten, är gränslöst förmögen, ger stora summor till välgörenhet samt har funnit sin passion i polisyrket gör att hon har fler fiender än vänner.”

Snälla, jag orkar inte mer. Det kanske värsta med den här boken är att det inte är en deckarparodi utan förmodligen ett helt seriöst försök att göra en mer glamourös variant på Lisbeth Salander.

I allt det här kan man inte låta bli att undra hur många som faktiskt kan, men som aldrig får chansen att visa det.

Bäst just nu: Abjeez nya skiva ”Perfectly displaced”.

Mer läsning

Annons